STALA PROIZVODNJA U FIRMI TOZA MARKOVIĆ: Srbijagas zavrnuo ventile zbog duga nekadašnjeg giganta iz Kikinde
Foto: S.U.

PRINUDNI ODMOR

STALA PROIZVODNJA U FIRMI TOZA MARKOVIĆ: Srbijagas zavrnuo ventile zbog duga nekadašnjeg giganta iz Kikinde

Srbija -

U pogonima kikindske fabrike “Toza Marković” obustavljena je proizvodnja crepa i pločica jer je “Srbijagas”, većinski vlasnik, zbog ogromnog duga zavrnuo slavinu.

Dugovanja sa kamatama za osnovnu sirovinu za rad u ovoj fabrici iznosi 8,5 miliona evra. Do petka, kad je proizvodnja stala, radile su dve linije crepa i jedna linija pločica. Vladimir Ilić, direktor “Toze Marković”, očekuje u narednih desetak dana sastanke sa nadležnima u “Srbijagasu” i u Vladi Srbije, nakon čega će se znati i dalji koraci

"Mora se naći najbolji put kako bi se “Tozi Markoviću” obezbedila budućnost- kategoričan je Ilić. Predočava i da u ovom trenutku nisu sposobni da sami izmiruju svoje obaveze za utrošeni energent. Od dana kad je fabrika izašli iz stečaja, upozoravao sam da nam je neophodna ozbiljna investiciona injekcija. Tehnologija iz sedamdesetih godina prošlog veka odavno je prevaziđena. Broj havarija, na dnevno nivou, toliki je da je nemoguće da fabrika profitabilno posluje- navodi Ilić i potvrđuje da je o tome, u više navrata, pismeno obavestio nadležne. Na pitanje kako iz krizne situacije, odgovora: -Da se neophodno investiranje uradi u okviru države, odnosno “Srbijagasa”, ili da se fabrika privatizuje i na taj način dođe do finansijske potpore" rekao je Vladimir Ilić.

Toza Marković, Kikinda, fabrika
foto: S.U.

Prvi čovek kikindske firme je još dodao da u toj firmi sprovode plan reorganizacije, koji je verifikovan u Privrednom sudu u Zrenjaninu.

"Međutim, u ovom statusu, ne možemo samofinansiranje da obezbedimo svojim kapacitetima. Nemamo pristup bankama, tako da nemamo nijedan dinar kredita. Unapred pripremljen plan reorganizacije na snazi je od kraja 2019. Mi smo u narednih pet godina u obavezi da ga ispunjavamo", predočava Ilić. Od trenutka izlaska iz stečaja, u proteklih pet godina, sačuvano je svih 500 radnih mesta. Zadržali smo pozicija na tržištu i dobre poslovne odnose, ali i stekli smo i nove. U nadležnosti menadžmenta nisu pregovori i donošenje odluka u vezi sa privatizacijom. To je pravo većinskog vlasnika, odnosno “Srbijagasa”. Mogu da potvrdim da je bilo zainteresovanih i da su to najveći “igrači” iz ove branše. Obezbeđene su rezerve gline za narednih deset godina, a prodato je sve što je u proteklih pet godina proizvedeno. Na lageru ne ostaje ništa- kaže Ilić.

Kurir.rs/S. U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track