ZAVRŠEN FESTIVAL GLUMAČKIH OSTVARENJA U LOZNICI: Pozorište je svima nedostajalo
Foto: T. Ilić

pinokio za odrasle

ZAVRŠEN FESTIVAL GLUMAČKIH OSTVARENJA U LOZNICI: Pozorište je svima nedostajalo

Srbija -

Predstavom "Pinokio za odrasle" u izvođenju My ART BGD & Pozorište Obrenovac odigranom u čast nagrađenih glumaca, sinoć je završen 14. Festival glumačkih ostvarenja u Loznici.

Prethodnih sedam večeri na sceni Vukovog doma kulture nastupali su glumci na radost pozorišne publike koja se uželela takvog druženja za koje je lani ostala uskraćena zbog uvođenja vanrednog stanja.

Loznica, Predstava
foto: T. Ilić

Pre završne predstave uručene su nagrade najboljim glumcima festivala. Nataša Rokvić, koja je igrala Radu u predstavi "Umorni" odlukom stručnog žirija proglašena je za najbolju glavnu žensku ulogu na festivalu dok je najbolji glavni glumac Nenad Stanisavljević koji je igrao Borisa u predstavi "Moja žena se zove Boris".

Nagrada za najboljeg ženskog epizodistu otišla je u ruke Bojane Stefanović, Avdika u predstavi "Bliži nebu", Petar Mitić je najbolji epizodista, tumačio je Radojku u "Opet plače, al’ sad od sreće", dok je David Mijatović za ulogu Zorana Petrovića u komadu "Luda lova" poneo epitet najboljeg mladog glumca. Nagrada "Petar Grujić" za doprinos razvoju pozorišne scene u Loznici, koju po tradiciji dobija neki od njegovih članova KUD "Karadžić" je dodelio Velizaru Kondiću.

Loznica, Predstava
foto: T. Ilić

- Da je veza između pozorišta, glumaca i pozorišne publike jaka potvrdilo se i ovoga puta. Prošle godine smo zbog uvođenja vanrednog stanja morali odložiti festival, ali smo ove uspeli da izađemo na scenu. Veoma smo srećni kao i svi naši gosti koji su, kažu, prezadovoljni pozorišnom publikom u Loznici, ali i organizacijom i gostoprimstvom i radi su da nam ponovo dođu. Naše pozorište dobilo je i pozive da gostuje u gradovima ovogodišnjih učesnika tako da se ponovo potvrdila moć pozorišne umetnosti koja spaja ljude - kazao je Zoran Grujić, sekretar KUD "Kardažić" i član organizacionog odbora i naglasio da je festival protekao uz poštovanje svih protivepidemijskih mera.

Festival je 10. maja van konkurencije otvorilo Pozorište "Karadžić" predstavom "I tako te stvari", a u takmičarskom delu izvedeno je šest predstava. Prvo je nastupilo Novosadsko amatersko pozorište "Šmirnati" sa komadom "Luda lova", onda Gradsko pozorište Jagodina sa predstavom "Opet plače, al sad od sreće", Pozorište "Milivoje Živanović" iz Požarevca odigralo je "Umorni", Ustanova kulturni Centar Smederevska Palanka – Gradsko pozorište Palanka "Šta je sobar video", Leskovački kulturni centar izveo je "Bliži nebu", a poslednje je bilo Amatersko pozorište "SB" Sokobanja – "Moja žena se zove Boris". Svako veče je publika birala glumca večeri, a u subotu je Omladinska scena pozorišta "Karadžić" premijerno izvela predstavu "Džinomanija". Ove godine zbog epidemijske situacije nije bilo revijalnog dela dečjih i omladinskih scena.

Na ovogodišnje druženje glumaca amatera i pozorišne publike u Loznici spuštena je zavesa, a ovaj festival možda je najava povratka normalnom životu kakav je bio pre korone.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track