KURIR TELEVIZIJA

ROBOT HAL POMAŽE LJUDIMA KOJI SU OSTALI NEPOKRETNI: Osim u Srbiji koristi se još samo u ČETIRI zemlje na svetu

Srbija -

Mnogi pacijenti, koji su usled saobraćajne nezgode ili neke povrede ostali nepokretni, zahvaljujući napretku medicine, uspevaju da ponovo stanu na noge.

Jedan od najsavremenijih aparata koji pomaže u takvoj terapiji je i robot Hal. U pitanju je aparat koji pomaže pri pokretanju ekstremiteta, pre svega donjih, a postoji u svega pet država među kojima je i Srbija.

Robot Hal
foto: Kurir televizija

U Novi Sad stigao je zahvaljujući jednom Lozničaninu.

- Imao sam udes 2016. godine i od tada sam nepokretan. Slomio sam pršljan i dijagnoza je paraplegija - kaže Predrag Maksimović.

Pet godina kasnije i dalje je nepokretan. Nakon povrede kod Predraga je došlo do prekida bioelektričnog signala koji od mozga, putem kičmene moždine i nerava, dolazi do mišića. U jačanju tog signala pomaže robot Hal koji je, na inicijativu našeg sagovornika, nabavila jedna klinika u Novom Sadu.

Robot Hal
foto: Kurir televizija

- Hal prepoznaje i najsitniji bioelektrični signal. Pacijenti i sami mogu da prate te signale i da vide kako napreduje terapija - kaže Ivana Madžarević

Zbog toga se i odlučio za terapiju koju omogućava robot Hal. Šest meseci pet puta nedeljno naporno vežba uz pomoć ovog aparata.

Robot Hal
foto: Kurir televizija

Od osam nivoa bioelektričnog signala, Predrag je na početku terapije bio na sedmom, a za samo nekoliko meseci dostigao je drugi nivo.

Osim u Srbiji, ovaj robot primenjuje se u terapiji i u Japanu, Nemačkoj, Italiji i u Americi.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:43

PONOS! Predstavljala Srbiju u NARODNOJ NOŠNJI i pevala na čistom srpskom na manifestaciji Besmrtnog puka u Moskvi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track