ŠUMADIJU OMLATIO GRAD: Evo koje voće je UNIŠTENO i šta je pomoglo da se smanji materijalna šteta
Foto: Dado Đilas

NEVREME

ŠUMADIJU OMLATIO GRAD: Evo koje voće je UNIŠTENO i šta je pomoglo da se smanji materijalna šteta

Srbija -

Nevreme praćeno kišom i gradom pogodilo je u sredu, 19. maja, sela na opštini Gornji Milanovac, ali i Ljig i Topolu.

Grad je padao oko 20 minuta, a najveću štetu, kako kažu meštani, pretrpeli su poljoprivredni usevi. Najveća šteta je zadesila trešnje koje su čekale berbu u narednih par dana, ali ništa bolje nisu prošle ni šljive, maline, jabuke i vinova loza. Da bi materijalna šteta bila što manja ispaljeno je 744 protivgradnih raketa, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Nemanja Arsenijević iz vinarije čiji se vinogradi nalaze između sela Vinča i Topola kaže da bi štete bile mnogo veće da nisu ispaljivane rakete protiv grada.

- Mi imamo 12 hektara vinograda i, verujte mi, da nije toliko raketa ispaljeno ne bi imali dovoljno grožđa ni za jelo. Štete svakako ima i velika je verovatnoća da će zbog uništenih prinosa skočiti cena grožđa da bi se bar donekle nadoknadio gubitak - rekao je Nemanja.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da svake godine neki deo Srbije nastrada zbog nevremena, kao i da je još nezahvalno pričati o tome kako će ovo nevreme uticati na cenu voća.

- Moramo prvo sačekati da nadležne službe izađu na teren i procene štetu, pa tek tada možemo pričati o tome da li će dolaziti do poskupljenja i koliko će to poskupljenje biti. Naravno, ukoliko su štete ogromne, poskupljenje je neizbežno.

Nažalost, svedoci smo toga da voćarstvo najviše trpi zbog nevremena svake godine, što zbog gradova, što zbog kasnih i ranih mrazeva i ostalih nepogoda. Dobar stvar u svemu ovome je to što ratarski usevi nisu pogođeni. Ja znam da je poljoprivrednicima teško, ali poljoprivreda je fabrika pod vedrim nebom i kao takvoj najuticajniji faktor su joj vremenske prilike - zaključuje Prostran.

Za vikend letnje temperature

Posle pravog jesenjeg vremena i dana koji su bili u znaku nevremena i velikih padavina predstoji nam pravo letnje vreme, a temperature za vikend će ići i do 27 stepeni. U jutarnjim časovima se očekuje umereno oblačno vreme i nešto niže temperature, u proseku oko 10 stepeni, ali bez padavina.

Kurir.rs/ S. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track