OVA PRIČA KRIJE SE IZA SUVIH ŠLJIVA KOJE JE VUKAŠIN DAO VUČIĆU: Evo zašto su se Varaklići vratili iz Beograda u rodno mesto
Foto: RINA, Tanjug Printscreen

OVA PRIČA KRIJE SE IZA SUVIH ŠLJIVA KOJE JE VUKAŠIN DAO VUČIĆU: Evo zašto su se Varaklići vratili iz Beograda u rodno mesto

Srbija -

Tokom posete opštini Prijepolje, predsednik Aleksandar Vučić, od dečaka Vukašina koji živi u selu Sedobro dobio je suve šljive sa orasima prelivene medom i oduševio se, ali ne samo poklonom već i činjenicom da su se Vukašinovi roditelji vratili iz Beograda.

- Uvek se obradujem kad čujem da se neko vratio iz Beograda, to je važno za opstanak srpskog sela. Malo je onih koji se odluče na taj korak, svi mi ili naši roditelji od nekud su došli u glavni grad, ali se retko ko vraća u svoj rodni kraj - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Prijepolje
foto: Tanjug Printscreen

I upravo Dragana i Aleksandar Varaklić, nakon završenih studija odlučili su da njihovo mesto pod suncem bude selo Sedobro kod Prijepolja, u kom su rođeni i odrasli. Ovaj mladi bračni par primer je da života itekako ima i van Beograda, a njihova priča ispisuje najlepše rečenice o ljubavi, veri i nadi. Kažu da se nikada nisu pokakajali, jer baš nigde ne sviću tako lepa jutra kao u njihovom sokaku.

- Veliki sam lokalpatriota, živela sam u Beogradu pet godina, tamo studirala, a moj suprug je tamo čak i radio nakon fakulteta. Kad smo odlučili da se venčamo, doneli smo odluku da se vratimo u naše selo, jer svetla velikog grada ipak nas nisu privlačila dovoljno jako, a u našem kraju i dalje žive iskreni ljudi sa dušom - rekla je Dragana.

Aleksandar Vučić, Prijepolje
foto: Tanjug Printscreen

Ovo dvoje mladih iskoristili su svoje obrazovanje i mladost i pokrenuli sopstvenu proizvodnju. Nakon sedam godina od kako su se vratili na selo, danas obrađuju imanje koje se prostire na šest hektara, a na njemu se nalazi 1000 stabala šljiva, 100 kruške, ali i jabuke, dunje i orasi. Najbolje plodove suše i prerađuju, ali i prave inovativne proizvode poput suvih šljiva sa medom i orasima, čips od jabuke i dunje.

- Zahvaljujući subvenicijama naša sušara je počela sa radom 2016. godine. Nakon početničkih muka, kad smo savladali osnovne stvari u sušenju šljiva, želeli smo da napravimo neki naš originalan proizvod i u tome uspeli. Sada nam je cilj da oni stignu i do lanca marketa, ipak za to moramo ispuniti rigorozne uslove i standarde, ali radimo i na tome. Proširili smo zasade šljiva, i osim požeških sada na našem imanju rastu i čačanska, stenlejka - kaže Aleksandar.

Prijepolje, Varaklići, selo, povratak na selo
foto: RINA

Njihovi potomci Sofija (7) i Vukašin (6) od malih nogu naučili su sve seoske poslove i ništa im ne pada teško. Porodica Varaklić jedan je od najboljih primera da se radom i sopstevnim ulaganjima može razviti uspešan posao, a ono što im nikada nije nedostajkalo je ambicija.

Planiraju da razvijaju i seoski turizam, jer ovaj kraj zaista ima mnogo toga da ponudi posetiocima, u blizini su manastir Mileševa, reka Mileševka i još mnogo toga, a ono što je ključno jeste gostoprimstvo meštana,zdrava hrana i čist vazduh.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track