KORONA VIRUS MAČVANSKOM OKRUGU: Oslabio konačno u ovom kraju, preminula 2 pacijenta
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

kovid19

KORONA VIRUS MAČVANSKOM OKRUGU: Oslabio konačno u ovom kraju, preminula 2 pacijenta

Srbija -

Korona virus je osetno oslabio u lozničkom kraju gde je poslednjih dana sve manje kovid pacijenata na bolničkom lečenju kao i osoba koje se lekaru obraćaju zbog simptoma sličnih kovid infekciji.

Nažalost, još uvek ima onih koji gube bitku sa virusom pa su tokom jučerašnjeg (27.5) dana preminula još dva kovid pacijenta tako da je od početka pandemije do sada, zbog posledica zaražavanja korona virusom, ukupno zabeleženo 226 smrtnih slučajeva.

U Trijažnom centru Doma zdravlja "Dr Milenko Marin’" u sredu je pregledano 70 osoba, deset manje nego dan pre, sa akutnim respiratornim tegobama. Od toga se njih trideset prvi put javilo sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, dok su ostali došli na kontrolne preglede.

Služba za radiološku dijagnostiku primila je 40 pacijenata, šesnaest manje nego u utorak, i dijagnostikovala četiri nove pneumonije. Dvanaest pacijenata je iz Trijaže upućeno infektologu, gde je ukupno pregledano 37 osoba sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, a njih jedanaest se prvi put obratilo lekaru.

Danas je u lozničkoj Opštoj bolnici na bolničkom lečenju 26 kovid pacijenata, četiri manje nego juče, a jedan je na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Zbog osetnog smanjenja kovid pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija juče je u lozničkoj bolnici odlučeno da od ponedeljka takvi budu smešteni na Grudno odeljenje koje raspolaže sa 48 kreveta.

Rešeno je da se Interno odeljenje i Neurologija, u kojima je bilo sedamdesetak mesta za kovid pacijente, i gde su lečeni oni sa težom kliničkom slikom postepeno iz crvene prevede u zelenu zonu za rad sa osobama koje nemaju koronu.

Narednih dana predstoji dezinfikovanje i sređivanje tog prostora za vraćanje u redovan rad, a očekuje se da prve pacijente primi u drugoj sedmici narednog meseca. Sve će biti rađeno postepeno kako bi ustanova bila spremna da adekvatno reaguje ukoliko dođe do pogoršanja epidemijske situacije. U lozničkoj bolnici je početkom jula 2020. na Grudnom otvoreno prvo kovid odeljenje, a onda zbog sve većeg broja bolesnih početkom novembra i u zgradi Internog koja je tome služila duže od šest meseci.

Imunizacija stanovništva uveliko traje u Loznici i na punktovima za vakcinaciju Doma zdravlja do sada je dato ukupno 45.950 doza vakcina protiv kovida -19. Prvu dozu primilo je 25.717, a drugu 20.233 osobe.

Loznica kvari sliku

Korona virus se smirio na području Mačvanskog okruga gde je drugi dan zaredom broj novopozitivnih ostao nepromenjen i bilo ih je i juče (26.5) dvadeset troje. Prema podacima šabačkog Zavoda za javno zdravlje dvocifrena je jedino bila Loznica sa dvanaest pozitivnih, više nego u svim ostalim lokalnim samoupravama okruga zajedno. Krupanj je imao četiri pozitivna, Šabac tri, po dva Bogatić i Mali Zvornik dok ih nije bilo u Vladimircima, Koceljevi i Ljuboviji.

Broj obolelih se danima neprekidno smanjuje i trenutno ih je 343, osamnaest manje nego u prethodnom izveštaju Zavoda. Šabac ima 129 obolelih od kovida, Loznica 103, a svi ostali po manje od 50. Bogatić 46, Mali Zvornik 18, Ljubovija 16, Krupanj 12, Koceljeva 11, a najbolje je u Vladimircima gde je bolesno osam osoba.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track