POČEO 50. ĐAČKI VUKOV SABOR: Svečano otvoren u Vukovom domu kulture Himnom Vuku
Foto: T. Ilić

loznica

POČEO 50. ĐAČKI VUKOV SABOR: Svečano otvoren u Vukovom domu kulture Himnom Vuku

Srbija -

LOZNICA - Izložbom odabranih radova učenika osnovnih i srednjih škola sa likovnog konkursa posvećenog Đačkom Vukovom saboru u Muzeju Jadra danas je u jedanaest časova počeo program jubilarnog 50. Đačkog Vukovog sabora u Loznici. Sat kasnije najmasovnija đačka manifestacija u Srbiji, koja ove godine traje od 27. do 29. maja, svečano je otvorena u Vukovom domu kulture gde se posle ‘’Himne Vuku’’ Stevana St. Mokranjca, koju je izveo hor Gimnazije ‘’Vuk Karadžić’’, publici predstavila Lena Popović, pobednica Okružne smotre recitatora.

Loznica, Vukov Sabor
foto: T. Ilić

Svečanost su upotpunili glumci Malog pozorišta ‘’Duško Radović“ iz Beograda koji su na sceni Vukovog doma kulture odigrali predstavu ‘’Aska i vuk“, rađenu prema pripoveci našeg nobelovca Ive Andrića, pošto je ovo saborovanje u znaku jubileja – 60 godina od uručenja Nobelove nagrade našem velikom književniku. Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Ljubinka Đokića, cilj manifestacije je da kroz razne programe i radionice približi mladima našu tradiciju, da kroz ovakva saborovanja oni na kreativan način što bolje upoznaju svoju prošlost jer ‘’danas ukoliko dobro ne upoznaš svoju prošlost sigurno da nećeš dobro razumeti ni svoju sadašnjost’’.

Loznica, Vukov Sabor
foto: T. Ilić

- Imali smo sreću što je Vuk Karadžić rođen u Tršiću jer bi, da se to nije desilo Tršić bio samo jedno od sela pored Drine. Ovako Vuk ima svoj Tršić kao što Njegoš ima Lovćem, Branko Stražilovo, a Desanka Brankovinu. Moramo da ukazujemo uvek na važnost Vukovog rada i dužni smo da stalno ističemo koliko je važno čuvati naš jezik i naše pismo – kazao je on.

Loznica, Vukov Sabor
foto: T. Ilić

Sutra, drugog dana saborovanja, u Tršiću će za učenike biti održana etnomuzikološka radionica – guslanje, radionica tkanja kao i radionica animiranog filma iz Niša, u Muzeju jezika i pisma predstavljena studentska istraživanja demonoloških predanja – ‘’Priče o tami“, a u Gimnaziji ‘’Vuk Karadžić“ proglašenje pobednika 19. literarnog konkursa ‘’Vukovo zvono“. Završna svečanost jubilarnog saborovanja je u subotu, u Tršiću gde će u podne na otvorenoj pozornici na Saborištu govoriti Joka Stanojević, đak generacije lozničke SŠ ‘’Sveti Sava“, a Malo pozorište ‘’Duško Radović“ izvesti predstavu ‘’Srce u junaka Kraljevića Marka“.

Manifestaciju organizuje Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ uz podršku Grada Loznice, a pokrovitelj 50. Đačkog Vukovog sabora je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track