02:48

KO POPIJE VODU IZ ČESME UVEK SE VRATI: Priča ovih meštana Sremskih Karlovaca potvrđuje staru legendu!

sremski karlovci

KO POPIJE VODU IZ ČESME UVEK SE VRATI: Priča ovih meštana Sremskih Karlovaca potvrđuje staru legendu!

Srbija -

Sremski Karlovci nezaobilazno su mesto na turističkoj mapi Vojvodine.

Sa bogatom i burnom istorijom ovog mesta za koje se vezuju mnoge znamenite ličnosti turisti se upoznaju kroz niz kulturno-istorijskih spomenika, građevina i ustanova, ali prvo što ugledaju kada stignu u Karlovce je česma „Četiri lava“.

Priče i legende koje se vezuju za tu česmu čine je jednom od najinteresantnijih građevina svima koji posete ovo sremsko mesto.

Česma Sremski Karlovci
foto: Kurir Televizija

Kažu da se svako ko popije vodu iz česne “Četiri lava” uvek vrati u Sremske Karlovce, a meštani ovog mesta su potvrdili da su oni primer ove legende.

- Ovde sam više od 20 godina. Popila sam vodu iz česme, naravno. Posle toga sam tu i ostala – rekla je kroz smeh jedna od sagovornica.

Ima i onih koji su upozoravali prijatelje da ne piju vodu iz ove česme, ali bilo je prekasno.

- Ima mnogo primera, moj drugar je devedeseti i neke došao u posetu, mi mu pretili da ne pije vodu, jer smo svi u društvu pili pivo i vino. Neverovatno, posle 15 godina vratio se u Karlovce i sad mi kaže, „Lepo si mi rekao da ne pijem vodu – zaključio je stanovnik ovog prelepog mesta pored Novog Sada.

Sremski Karlovci
foto: Kurir Televizija

Česma je sagrađena u čast završetka prvog gradskog vodovoda, a voda je bila sprovedena cevima od pečene gline s podnožja Čeratskog brega iznad centra Karlovaca do današnjeg trga, a tadašnje glavne pijace.

Izvor je, međutim, tokom godina presušio, te je danas priključena na gradski vodovod. Ali, iako više nema pravog izvora, Karlovčani i dalje veruju u čuvenu legendu, pa ako se nađete u ovom mestu – razmislite da li ćete popiti vodu.

(Kurir.rs)

OVDE MOŽETE DA GLEDATE UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

02:49

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track