02:21

Novi Sad upravlja otpadom po principu cirkularne ekonomije

KURIR TELEVIZIJA

OPALO DRVEĆE I LIŠĆE PRETVARAJU U BLAGO! Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji uvodi cirkularnu ekonomiju u preradu OTPADA

Srbija -

Novi Sad može da se pohvali da je prvi grad u Srbiji koji je usvojio regionalnu strategiju upravljanja otpadom po principima cirkularne ekonomije, što znači da se na postrojenju namenjenom reciklaži biljnog otpada njime upravlja od nastajanja do krajnjeg prerađenog proizvoda. To znači da se ovaj prerađeni otpad u vidu komposta vraća u proces proizvodnje, a životna sredina spasava od ove vrste zagađenja.

Mira Radenović, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine kaže da se u postrojenju u okviru Javno-komunalnog preduzeća “Gradsko zelenilo" nalaze samo biorazgradive sirovine, poput granja, trave, drveća, lišća...

"Prerađeno je nekoliko hiljada tona tog otpada, što nije malo", kaže ona.

Dobijeno organsko đubrivo kasnije se koristi za ozelenjavanje javnih površina, sadnju drveća itd.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

U pitanju je probno pilot postrojenje, a osim biljnog, u planu je prerada i drugih vrsta otpada, sve u cilju zaštite okoline u kojoj živimo.

"Ono što možemo da uključimo su recikabili (papir, karton, staklo, metal, aluminijum i sl.), kao i otpad od hrane, odnosno biološki otpad. Takođe radimo i na postrojenju građevinskog otpada", istakla je Radenovićeva.

Osim Grada Novog Sada i Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, u ovom projektu učestvuju i Američka agencija za zaštitu životne sredine, koja kontroliše ceo proces prerade, a sve se realizuje u okviru Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:32

DUŠAN VASILJEVIĆ U PULSU SRBIJE O GIZOVOM PROJEKTU: Važno je da naučimo građane da selektuju otpad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track