DA JE VIŠE OVAKVIH LJUDI! Stefan koji je ostao bez oba oka POKLONIO slepom dečaku mašinu za pisanje Brajevim pismom
Foto: Kurir televizija

KURIR TELEVIZIJA

DA JE VIŠE OVAKVIH LJUDI! Stefan koji je ostao bez oba oka POKLONIO slepom dečaku mašinu za pisanje Brajevim pismom

Srbija -

Stefan Stevanovic iz Nisa kome su zbog tumora oka sa samo dve godine odstranjene očne jabučice, zbog čega je ostao bez vida, donirao je mašinu za pisanje Brajevim pismom osmogodišnjem dečaku slepom od rođenja. Ova pomoć omogućiće mu redovno pohađanje nastave u okviru inkluzivnog obrazovanja.

Zbog toga sto je i sam prosao kroz sve nedaće koje sa sobom nosi nedostatak čula vida, dvadesetšestogodišnji Stefan Stevanović nikada nije želeo da se preda. Bio je vukovac u gimnaziji, ima diplomu Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, odbranjen master i sada je na prvoj godini doktorskih studija. Zaposlen je u Kancelariji za mlade.

slepi dečak
foto: Kurir televizija

Zbog svog životnog puta i iskustva, ali pre svega što na obrazovanje svi imaju pravo, odlučio je da pomogne Jakovu Mladenoviću, učeniku prvog razreda OŠ "Desanka Maksimović" u Čokotu, koji je slep od rođenja.

- Slep čovek ima samo dva puta u životu - da se obrazuje ili da ostane u 4 zida. Nemerljivo je, to je samo nešto što ja osećam da moram da uradim - kaže ovaj dobri momak.

Iako je Jakovljeva dijagnoza uzdrmala porodicu, Mladenovići nisu posustali. Odlučili su da se bore.

slepi dečak
foto: Kurir televizija

- Sama ta činjenica da imate dete koje ne vidi je teška, ali smo to prhvatili. Važno je da čovek bude dobar detetu, ali i da bude dobar sebi. Ova mašina mu jako znači, on se pomoću nje obrazuje - kaže majka Jovana Mladenović.

Lokalna samouprava i Ministarstvo prosvete radiće u narednom periodu na identifikaciji dece koja imaju potrebu za podrškom. Time bi se obezbedili jednaki uslovi za obrazovanje svih.

Podsetimo, inkluzija kao pedagogija današnjice važan je segment u strategiji obrazovanja Republike Srbije do 2030.godine.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:32

DECA ŽIVELA U BEDI I BEZ STRUJE! Mališani konačno dobili NORMALNE uslove za život, sve zahvaljujući sugrađanima! BRAVO MITROVČANI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track