OBELEŽEN SVETSKI DAN BICIKLA: Lozničani u okviru letnjeg raspusta organizuju festival Zelena ideja!
Foto: Omladinski centar

obelezen

OBELEŽEN SVETSKI DAN BICIKLA: Lozničani u okviru letnjeg raspusta organizuju festival Zelena ideja!

Srbija -

LOZNICA - Omladinski centar Loznica obeležio je danas 3. jun Svetski dan bicikla i predstavio planirane aktivnosti i projekte iz oblasti promocije zdravih stilova života mladih, naročito kada je u pitanju biciklizam i zaštita životne sredine.

To je učinjeno u skladu sa aktuelnim epidemijskim merama, bez okupljanja, a prema rečima Bojana Lučića, koordinatora Omladinskog centra, plan lozničke Kancelarije za mlade je da ove godine stavi akcenat na takozvana zelena prevozna sredstva i zelene načine transporta.

- U okviru letnjeg raspusta prvi put ćemo organizovati festival ‘’Zelena ideja’’, cilj nam je da skrenemo pažnju javnosti na važnost zaštite životne sredine, a poseban akcenat stavićemo na korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva. Bicikl ne troši gorivo, ne zagađuje životnu sredinu, ne stvara gužvu u saobraćaju, a njegova vožnja ima veliki značaj za zdravlje čoveka. Cilj nam je da što više ljudi počne da se bavi biciklizmom, a dobro je što ga sve više mladih prepoznaje kao dobar vid rekreacije i posvećuje se okretanju pedala.

Loznica, bicikl
foto: Omladinski centar

Predstojeći festival pokriće sve oblasti, od edukacije do promocije zaštite životne sredine, zdravih stilova života i trudićemo se da pokrenemo što više mladih, ali i ostalih građana da nam se priključe.

U promociji biciklizma Kancelariji za mlade priključila su se loznička udruženja građana ‘’Svetionik’’ i ‘’Iskra’’ kao i beogradsko udruženje ‘’Ulica za bicikliste’’. Očekujemo da se stanje sa koronom popravi pa da organizujemo uskoro i biciklijadu kao najavu festivala ‘’Zelena ideja’’ – kazao je danas Lučić.

Loznica, bicikl
foto: Omladinski centar

Iz Omladinskog centra podsećaju da je Svetski dan bicikla nezvanično obeležavan u svetu i u regionu, a da su Ujedinjene nacije 2018. godine proglasile 3. jun kao Međunarodni dan bicikla.

‘’Biciklističkom’’ rezolucijom sve države su pozvane da promovišu i sarađuju na obeležavanju Međunarodnog dana bicikla i da bicikl unesu u razvojne programe strategije i politike, a usvojile su je 193 države članice, među kojima je i Srbija.

Kurir.rs/T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track