Najnovije vesti

HEROJI

NA DANAŠNJI DAN OKONČANA JE EPSKA BITKA NA KOŠARAMA: Herojstvo naše vojske trajalo je 67 dana, NADLJUDSKI SU SE BORILI

Srbija
20:20h

Bitka na Košarama trajala je 67 dana i završena je na današnji dan

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine i okončana 10. juna, odnosno potpisivanja takozvanog Kumanovskog sporazuma i povlačenja jugoslovenske vojske sa Kosova i Metohije.

Trajala je 67 dana

Karaula Košare nalazila se između Peći i Đakovice, na Juničkoj planini (deo planinskog venca Prokletija), na samo 200 metara od državne granice sa Albanijom. Napad je počeo 9. aprila, kada su pripadnici OVK, potpomognuti vojskom Albanije i avijacijom NATO, prešli državnu granicu u rejonu karaule i napali 53. granični bataljon VJ.

U borbama su učestvovale i 125. motorizovana brigada, 63. padobranska brigada, deo 72. specijalne brigade, Vojna policija, deo 549. motorizovane brigade, delovi Prištinskog i Niškog korpusa, rezervisti i domaći i strani dobrovoljci.

Košare, Bitka na kosarama
foto: Printscreen/RTS

Poginulo je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije, od toga - 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista, 24 dobrovoljca.

Najveći deo poginulih činili su mladići od 18 do 20 godina koji su bili na odsluženju vojnog roka.

Napad albanskih terorista, potpomognut NATO-avijacijom, počeo je oko graničnog prelaza Raša Košares, na granici Јugoslavije i Albanije, a cilj je bio da se presecanjem komunikacije između jedinica Vojske Јugoslavije u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija i ovladavanje prostorom Kosova i Metohije.

Sa albanske, brojčano višestruko nadmoćne strane, učestvovali su pripadnici OVK, regularne vojske Albanije, Legije stranaca i NATO avijacija čiji su avioni svakodnevno bombardovali položaje Vojske Јugoslavije i otežavali dopremanje hrane, municije i pojačanja.

Borci na Košarama, kao i učesnici bitke na Paštriku koja je usledila krajem maja, uspeli su nadljudskim naporima da spreče prodor albanskih terorista na teritoriju svoje zemlje.

Kurir.rs/ S. Trajković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track