01:54

TEKSTILNA INDUSTRIJA U SRBIJI

KURIR TELEVIZIJA

TEKSTILNA INDUSTRIJA U SRBIJI CVETA I TOKOM KORONE: Naše čizme se nose u Engleskoj, Nemačkoj i BROJNIM EVROPSKIM ZEMLJAMA!

Srbija -

Svedoci smo da se u poslednje vreme sve više naših proizvoda uspešno prolazi na stranom tržištu, pa smo tako i ovaj put svedoci još jednog trijumfa za našu tekstilnu industriju.

Naime, vojne čizme šivene u našoj zemlji putuju za Švedsku i Englesku, a ruske stjuardese nose srpske cipele tokom obavljanja svojih dužnosti i obilaze brojne destinacije, a osim toga šije se i za vojsku i za vojsku i policiju.

Tekstilna Industrija
foto: Kurir Televizija

- Mi uradimo izmedju 400 i 500 pari obuće, sad radimo 500 jer je lakši proizvod u pitanju. Prvo se fokusiramo kod modeliranja, da model izgleda lepo, posle toga se fokusiramo na kožu, pošto je kožna obuća u pitanju, da li je kvalitetna i da li ima ili nema felere - rekao je Aleksandar Gagić, šef proizvodnje.

Tekstilna Industrija
foto: Kurir Televizija

Tokom pandemije koronavirusa radnici nisu stali sa radom, te se preko 2.000 preduzeća se aktivno bavi ovom delatnošću i zapošljava više od 50.000 radnika.

Tekstilna Industrija
foto: Kurir Televizija

- Krenuli smo kao fabrika koja je koncipirana za namensku obuću.Za razne proizvodnje i fabrike koje imaju takve zahteve. Posle smo usli u vojni program, a nakon toga smo se drznuli da udjemo u planinarski program koji je dosta komplikovan - rekao je vlasnik firme Branislav Gogić.

Tekstilna Industrija
foto: Kurir Televizija

Osim Švedske i Engleske, naša roba se izvozila i za Rusiju, Nemačku, Češku... a iz Privredne komore Srbije kažu da se budi interesovanje za dečiju i anatomsku obuću.

Tekstilna Industrija
foto: Kurir Televizija

- Interesovanje je pokazala ruska strana i za ličnu zaštitnu opremu, kao i za opremu za medicinske radnike, to jest komplete i odeće za medicinske radnike. Ove godine su već potpisani ugovori u vrednosti od preko milion evra. Mi očekujemo da se realizuju i neki ugovori vezani za ličnu zastitnu opremu - rekao je Nemanja Jovanović iz Udruženja za tekstil.

(Kurir.rs)

Bonus video:

12:25

ZAMENIO POSAO U HR-u ZANATOM: Tašne Milorada iz Beograda OBOŽAVAJU žene širom sveta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track