PROCVETALA JEDINSTVENA SRPSKA BILJKA: Zvončac raste samo IZNAD MANASTIRA na padinama Kablara i nigde više na svetu (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube/RTS

endemit

PROCVETALA JEDINSTVENA SRPSKA BILJKA: Zvončac raste samo IZNAD MANASTIRA na padinama Kablara i nigde više na svetu (FOTO/VIDEO)

Srbija -

U ovom periodu godine u Ovčarsko-kablarskoj klisuri mogu se videti endemske biljke kablarski zvončac i veliki broj različitih orhideja.

Raskošnu prirodnu lepoticu kroz koju vijuga Zapadna Morava odlikuje veoma raznovrsna flora i fauna. Do sada je u klisuri između Ovčara i Kablara zabeleženo više od 800 biljnih vrsta. Neke se jedino mogu videti u stenama.

Među njima je i kablarski zvončac - vrsta hajdučke trave koja se može naći samo na Kablaru i na Suvoj planini.

- To je endem samo Kablara. To je vrsta koju su 2012. godine stručnjaci sa Biološkog fakulteta u Beogradu opisali kao novu vrstu za nauku. Sreće se samo ovde na Kablaru, na dva kilometra kvadratna, oko 2.000 jedinki - rekao je Goran Nikolić iz Turističke organizacije Čačka.

Nova stručna zaštita doprineće da se sačuva lokalitet na kome cveta kablarski zvončac i očuvaju staništa biljke izuzetne lepote.

Nešto rasprostranjenija je endemska vrsta hajdučke trave koja se osim na kablarskim liticama može videti i na Suvoj planini.

Kablarski zvončac
foto: Printscreen/ Youtube/RTS

- Južne stenovite padine Kablara od vidikovca pa sve dole do manastira Nikolje, onda oko Savine isposnice, sve te osunčane strane Kablara su stanište ove vrste - dodao je Nikolić.

Sa raznovrsnom vegetacijom Ovčarsko-kablarska klisura predstavlja pravi muzej prirode. Jedno je od retkih mesta u Srbiji gde u proleće cveta više od 20 vrsta zaštićenih divljih orhideja.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track