UDRUŽENJE PRIJATELJA MIONICE: Peticija da se vojvodi Živojinu Mišiću dodeli zvanje počanog građanina

Inicijativa

UDRUŽENJE PRIJATELJA MIONICE: Peticija da se vojvodi Živojinu Mišiću dodeli zvanje počanog građanina

Srbija -

Udruženje pijatelja Mionice podnelo je peticiju da se slavnom vojvodi Živojinu Mišiću konačno dodeli zvanje počanog građanina ove opštine.

- Tražimo da organi opštine Mionica, odnosno Skupština opštine sprovede postupak radi posthumne dodele priznanja "Počasni građanin opštine Mionica" vojvodi Živojinu Mišiću čiji su rad i dostignuća od posebnog značaja za opštinu Mionica - kaže za Kurir Goran Davidović, predsednik ovog udruženja.

Podsetimo, Kurir je pisao ranije da opština Mionica, na čijoj je teritoriji rođen čuveni vojvoda, godinama slavi Mišičeve dane kao dan opštine, naziva trgove njegovim imenom, podiže mu spomenike, ali je "zaboravila" da ga proglasi počasnim gradaninom.

Živojin Mišić (1855-1921) rođen je u selu Struganik kod Mionice, a za vreme svoje četrdesetogodišnje službe je učestvovao u srpsko-turskim ratovima, balkanaskim ratovima, u kojima je nakon Kumanovske bitke unapreden u cin generala, ali se najviše proslavio tokom Prvog svetskog rata. Za vreme Kolubarske bitke predato mu je komandovanje nad Prvom armjom, a komandovao je srpskom vojskom prilikom proboja Solunskog fronta. Engleski kralj Džordža V nagradio ga je titulom engleskog viteza.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track