KRALJEVO PROSLAVILO GRADSKU SLAVU SVETU TROJICU: Litija prošla kroz grad na Ibru
Foto: J. S.

praznik

KRALJEVO PROSLAVILO GRADSKU SLAVU SVETU TROJICU: Litija prošla kroz grad na Ibru

Srbija -

Večernjom liturgijom u crkvi Svete Trojice i svečanom litijom ulicama grada, sa blagoslovom vladike žičkog gospodina Justina, Kraljevo je u subotu obeležilo gradsku slavu Svete Trojice.

Sveta Trojica ili Duhovi su hramovna slava glavne kraljevačke crkve, a od 2007. godine ponovo i gradska slava, kao što je bila i pre Drugog svetskog rata.

Kraljevo, litija
foto: J. S.

Litija je večeras iz hrama Svete Trojice najpre krenula u dvorište Duhovnog centra „Vladika Nikolaj Velimirović“, gde je osveštan zapis - drvo, koje je, prema verovanju, zaštitnik grada, a zatim se uputila do Trga srpskih ratnika i Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine 1912 - 1918., pa do Spomenika poginulima u ratovima od 1991. do 1999. godine na Trgu Jovana Sarića i potom vratila u portu Crkve Svete Trojice.

"S obzirom da je ovaj hram posvećen Svetoj Trojici, onda je ovo posebna radost za ljude koji pripadaju hramu, ali i za sve sugrađane, jer ovaj praznik doživljavamo kao svoj sopstveni praznik, praznik svoje druge slave. Hramovna slava je nešto što svima pripada i nešto što treba da građani obeleže svojim prisustvom, kao što obeležavaju svoju porodičnu slavu. Molimo se da nam praznik daruje da se milost Božija izlije na ovaj grad i na ovaj narod, kazao je ovom prilikom protonamesnik Aleksandar Jevtić.

Kraljevo, litija
foto: J. S.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić iskoristio je priliku da građanima čestita slavu grada i slavu hramovne crkve i naglasio da je srećan što Kraljevčani zajedno proslavljaju ovaj praznik.

"Litija će svečano proći ulicama Kraljeva i nadam se da ćemo i narednih godina nastaviti sa ovom lepom tradicijom, istakao je prvi čovek grada na Ibru. Crkva Svete Trojice u Kraljevu sagrađena je 1824. godine, na mestu gde je knez Miloš Obrenović noć uoči boja sanjao da tu ima crkva i da se u njoj molio Bogu da mu pomogne da pobedi neprijatelja i oslobodi narod ropstva. U nedelju, na sam dan Svete Trojice, Sveta liturgija sa sečenjem slavskog kolača u ovoj kraljevačkoj crkvi počeće u 9 časova ujutro.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track