MANIFESTACIJA PODNO STALAĆKE TVRĐAVE: Morava nas voda odranila
Foto: Ž. M.

izvorno

MANIFESTACIJA PODNO STALAĆKE TVRĐAVE: Morava nas voda odranila

Srbija -

Ovogodišnju kulturnu manifestaciju u Grad Stalaću organizovali su Centar za kulturu Ćićevac i Mesna zajednica Grad Stalać, a podržala Opština Ćićevac. Kulturni program je ulepšala glumica Danica Petrović monodramom “Princeza Olivera”, kao i vokalni solista Sanja Ivanović iz Kruševca i KUD Zapis iz Trstenika. Domaći učesnici KUD “Vojvoda Prijezda” iz Stalaća, Veterani Moravica iz Ćićevca i najmlađi učesnici – učenici OŠ ”Vojvoda Prijezda” iz Stalaća i OŠ “Dositej Obradović” iz Ćićevca doprineli su kvalitetu kulturnog programa.

U prepodnevnim časovima, slikar naïve Zoran Anđelković Kec iz Mrzenice je sa svojim kolegama organizovao likovnu koloniju i izložbu radova. -Uprkos koroni virusa i obavezama koje smo nasledili, uspeli smo i da ove godine organizujemo ovu manifestaciju na zadovoljstvo svih građana opštine Ćićevac i to po 25. put. U poslednjih četvrt veka Grad Stalać je posetio veliki broj eminentnih dramskih umetnika, horskih pevača, instrumentalista, vokalnih solista i kulturno umetničkih društava.

Stalać, manifestacija, Grad Stalać, Ćićevac, priredba
foto: Ž. M.

Rukovodstvo opšrine Ćićevac je odlučno i spremno da ovaj kraj, bogat kulturno istorijskim nasleđem i turističkim potencijalom oživi i približi posetiocima, kaže dr Mirjana Krkić, predsednica Opštine Ćićevac.

Korak ka tome su i projekti sa kojima se kreće u realizaciju, a to su ambijentalno osvetljenje Kule Todora od Stalaća, osnivanje zavičajnog muzeja, ali i izgradnja lokalnig puta Braljina - Trubarevo. Dolina Južne Morave, Kula Todora od Stalaća kao i ostaci više od 70 manastira, crkava i crkvišta na području Mojsinjsko Poslonskih planina biće uvršćeni u turistički sadržaj opštine Ćićevac.

Stalać, manifestacija, Grad Stalać, Ćićevac, priredba
foto: Ž. M.

"Očuvanje materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa je zadatak svake odgovorne lokalne samouprave ali i pojedinaca koji žele da njegovo društvo i narod traju u vremenu i prostoru. Pored ekonomskog razvoja, podjednako je važno i očuvanje identiteta srpskog naroda, razvoj kulture i negovanje tradicije", kaže Ana Pešić, narodna poslanici u Skupštini Srbije.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track