SREMSKA MITROVICA: Od starog zanata do ženskog preduzetništva (VIDEO)
Foto: promo

par vrednih ruku može MNOGO

SREMSKA MITROVICA: Od starog zanata do ženskog preduzetništva (VIDEO)

Srbija

Da par vrednih ruku može da uradi mnogo, dokaz su članice Udruženja “Zlatno runo Sirmijuma” iz Sremske Mitrovice. Ove žene su pre nekoliko godina, pored svojih redovnih zanimanja, prošle obuku za stari i pomalo zaboravljeni zanat, pustovanje, odnosno valjanja vune.

“U našem gradu je bila organizovana obuka pustovanja, koju su naše žene uspešno završile i dobile sertifikate. Time su postale članice Etno mreže Srbije sa kojom i danas sarađujemo”, rekla je Dajana Savićević, koordinatorka ovog Udruženja.

Sremska Mitrovica
foto: promo

Olgica Savić, edukatorka i članica ovog Udruženja je navela kako je želja za druženjem i ispoljavanje kreativnosti bio cilj kada se priključila “Zlatnom runu”, ali da je to preraslo u nešto više: “Svaki zanat može da se upotrebi u modernom životu. Mi ne radimo predmete koje su ljudi koristili pre sto godina, već prilagođavamo ovaj rad svakodnevnom životu”, dodajući da često izrađuju mnoge modne detalje za dame.

Sremska Mitrovica
foto: promo

Udruženje je kao član Etno mreže Srbije, dobilo mogućnost da svoje sertifikove proizvode ponudi na tržištu. Tako se njihovi proizvodi otkupljuju od raznih institucija i organizacija, te se koriste kao prigodni protokolarni pokloni.

Sremska Mitrovica
foto: promo

“Pustovanje je hobi. Nama je prvenstveno cilj očuvanje tradicije i kulture Srbije, kao i da sačuvamo ovaj divan zanat od zaborava. Ali taj zanat i hobi može da preraste u vid ženskog preduzetništva, za čega se zalaže i naše Udruženje i Etno mreža, sa kojom sarađujemo”, rekla je Dajana Savićević za Sremska Mitrovica živi.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track