OPŠTINA LOZNICA SE PRIDRUŽILA PROGRAMU ZA ENERGETSKU EFIKASNOST: Za zamenu dotrajale stolarije 5 miliona dinara
Foto: T. Ilić

inicijativa

OPŠTINA LOZNICA SE PRIDRUŽILA PROGRAMU ZA ENERGETSKU EFIKASNOST: Za zamenu dotrajale stolarije 5 miliona dinara

Srbija -

Grad Loznica spremno je dočekao Program subvencionisanja mera energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike koji se odlično uklopio u ono što lokalna samouprava već radi. U želji da podrži građane kojima su potrebne određene investicije u njihovim stambenim objektima Loznica je krajem prošle godine raspisala prvi, a ovoga proleća i drugi put četiri javna konkursa za rekonstrukciju fasada, popravku krovova, zamenu instalacija i ugradnju uređaja i opreme.

Prema rečima gradskog menadžera Dejana Stalovića gradska uprava je za zamenu stolarije predvidela pet miliona dinara, a među 67 lokalnih samouprava kojima Ministarstvo rudarstva i energetike odobrava finansiranje programa energetske sanacije, odnosi se na stambene zgrade, porodične kuće i stanove, u istom iznosu našla se i Loznica. On je rekao da će građani o svemu biti blagovremeno obavešteni i da se očekuje dobro interesovanje Lozničana da iskoriste šansu za zamenu stare stolarije sa osetno manjim udarom na kućne budžete. Nadležna komisija nedavno je za tri od četiri javna konkursa grada utvrdila konačnu rang lista stambenih zajednica pa je tako najviše, 39 stambenih zajednica bodovano za instalacije, jedanaest za krovove, a za uređaje i opremu sedam. Ostalo je da bude završena i odgovarajuća listaza fasade. Od ukupno primljenih 75 prijava uslove nisu ispunile samo dve stambene zajednice. Prvi ovogodišnji konkurs odnosio se na prvu zonu Loznice i prigradsku mesnu zajednicu Gradilište, a uskoro se očekuje potpisivanja ugovora sa prvim stambenim zajednicama. Iz gradske kase planirano je 40 miliona dinara za rekonstrukciju fasada, a po tri i po za krovove, instalacije i opremu.

Učešće grada je najviše do 70 odsto kod uređenja fasada, a do 50 odsto za preostala tri javna poziva. Na prvom konkursu s kraja prošle godine javile su se 44 zgrade, ugovori su sklopljeni sa trideset i jednom, a ukupna vrednost ugovorenih radova je blizu 23 miliona dinara i neki su već završeni. Realno da neki Lozničani ove godine na mestu stanovanja dobiju novu fasadu, sa izolacijom, a onda uz podršku grada i države zamene dotrajalu stolariju i dobiju mnogo bolju i energetsku i zvučnu izolaciju.

Inače, ’’zeleno svetlo’’ od Ministarstvo rudarstva i energetike dobile su i tri susedne opštine Mali Zvornik, Krupanj i Ljubovija. Naredni koraci su da lokalne samouprave raspišu dva javna poziva sa kompanijama koje će radove izvoditi, a onda i zainteresovanim građanima.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track