UREĐENJE ORLOVINA: Turistička atrakcija iznad Malog Zvornika će usksoro biti uređena i otvorena za posete
Foto: Sajt Opštine Mali Zvornik

nasleđe

UREĐENJE ORLOVINA: Turistička atrakcija iznad Malog Zvornika će usksoro biti uređena i otvorena za posete

Srbija -

MALI ZVORNIK – Malozvornička opština pored Drine, Zvorničkog jezera, Podzemnog grada Karađorđevića i Radaljske banje ima još jednu lokaciju koja će i te kako obogatiti njenu turističku ponudu. Tik iznad Malog Zvornika nalazi se arheološki lokalitet ‘’Orlovine“ čije je istraživanje i uređenje nedavno nastavljeno.

Orlovine
foto: Sajt Opštine Mali Zvornik

Predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva obišli su ovih dana radove na ‘’Orlovinama“, a domaćin im je bio prvi čovek opštine, predsednik Zoran Jevtić. Kako je objavljeno na opštinskom sajtu radovi se odvijaju po projektu valjevskog Zavoda, a obuhvataju izvođenje arheoloških istraživanja, konzervaciju i prezentaciju na ostacima srednjovekovne crkve na lokalitetu. Vrednost tih aktivnosti je oko 6,8 miliona dinara, sa PDV-om, a novac je iz svog budžeta obezbedila lokalna samouprava. Prema Jevtićevim rečima opštine je u protekle četiri godine omogućila nastavak istraživanja na lokalitetu, započetih 2013. godine, i ubuduće će podržavati projekte radi dobijanja novih saznanja o lokalitetu, zaštiti i uređenja tog prostora u turističke svrhe.

- Imajući u vidu značaj arheološkog nalazišta ‘’Orlovine’’, finansirali smo i izradu tehničkog projekta konzervacije nalazišta, koji predstavlja osnov za zaštitu pronađenih materijalnih ostataka i uređenje lokaliteta u turističke svrhe. U dogledno vreme planirano je i formiranje muzejske zbirke, kako bi na lokalitetu pronađeni predmeti bili adekvatno smešteni, zaštićeni i predstavljeni javnosti kao i drugi artefakti, koji svedoče o bogatom kulturno-istorijskom nasleđu opštine. Predstoji i uređenje prilaza ‘’Orlovinama’’ za posetioce, izgradnja neophodne putne i druge infrastrukture, uređenje pešačkih staza, sa mestima za odmor, kao i prilaza vidikovcima, sa kojih se na Zvorničko jezero i okolinu pruža veličanstven pogled - rekao je Jevtić.

Zasluge za otkrivanje ‘’Orlovina“ pripadaju profesoru istorije Dejanu Paviću Malog Zvornika, koji je pre nekoliko godina preminuo, a na čiju inicijativu su pre osam godina počela arheološka istraživanja. Opština ističe i zahvalnost profesoru Dejanu Radičeviću, docentu Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji je zajedno sa profesorom Pavićem, a kasnije i samostalno, radio na otkrivanju ‘’Orlovina’’. One su, prema tvrdnjama stručnjaka, posle Caričinog grada drugi značajan arheološki lokalitet u Srbiji, koji svedoči o životu na ovom prostoru u vreme vladavine vizantijskog cara Justinijana Pored ostataka utvrđenja na ‘’Orlovinama’’ su nađeni i ostaci crkve većih dimenzija. Prema ranijim informacijama crkvu je pripadala šestom veku i jedna je od najvećih do sada otkrivenih iz tog vremena. Bila je duža od 30 i široka oko 20 metara, a imala je više od 600 kvadrata.

Orlovine
foto: Sajt Opštine Mali Zvornik

Istraživanja ‘’Orlovina’’ traju, a kada bude završeno sve što je planirano za tu lokaciju Mali Zvornik dobiće još jedno turistički atraktivno i nesvakidašnje mesto pa će turisti imati još jedan razlog da posete ovo mesto na obali Drine.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja