KURIR TELEVIZIJA

KAKO SAM AUTOSTOPOM STIGAO DO GINISA!? Nišlija 50 godina putuje po svetu bez karata i rezervacija

Srbija -

Nišlija Dragan Aranđelović Arči već 50 godina putuje svetom isključivo kao autostoper.

Sa podignutim prstom i jedinstvenom filozofijom života proputovao je gotovo čitavu Evropu, a njegova avantura započela je davne 1971. godine, kada je imao nepunih 18 godina.

Najudaljenija tačka do koje je stigao, menjajući prevozna sredstva, živopisne predele i sagovornike, bila je Finska.

"Ne znam koliko sam kilometara prošao za 50 godina, koliko je to bilo vožnji i razdaljina. Glavna stvar je da sam uživao u tome", objašnjava roker iz Niša.

Knjiga autostopera, Dragan Aranđelović Arči
foto: Kurir TV

Mladima savetuje da ako u sebi prepoznaju taj avanturistički duh, započu slično putovanje jer se tako upoznaju ljudi i zemlje.

Iako nikada nije znao u čiji auto ulazi, u autostopreskom iskustvu nema nijedne zabeležene neprijatne situacije, osim što su mu mnogi nudili novac da kupi sebi voznu ili autobusku kartu.

"Uvek sam doživljavao samo lepe stvari, 2015./2016 mi je ponudio 20 evra da imam za autobus, jedva sam mu objasnio da imam novac i bankovne kartice, da jednostavno volim da stopiram. Nije mogao da veruje", priseća se on pojedinih anegdota. Zbog epidemije koronavirusa putovanja su trenutno na čekanju, tako da Dragan čeka neka bolja vremena kako bi ponovo podigao prst i kako kaže, osetio miris asvalta, neizvesnost da li će mu neko stati i sreću kada se nađe u vozilu nastavi da se kreće.

"Ići ću i dalje, sve dok mogu da držim palac", poručuje on na kraju.

Knjiga autostopera
foto: Kurir TV

Inače, Dragan je svoju filozofiju života pretočio u knjigu "Kako sam autostopom stigao do Ginisa" koja je spoj putopisa i memoara ispričanih kroz 18 priča.

Ovo izdanje je svojevrsna putopisna priča o odlascima i načinu razmišljanja koji je prerastao u stil života, za današnji način funkcionisanja i mlade ljude nezamisliv i krajnje egzotičan.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:34

OVO JE PRAVO KOVID PRIJATELJSTVO! Vozio bicikl skoro 140 KM da bi posetio drugara iz bolnice (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track