Najnovije vesti

MEŠTANI MOJSINJA VIŠE OD 10 GODINA MUČE MUKU SA VODOSNABDEVANJEM: Slavine zavrnute, a bunari poluprazni
Foto: RINA

tehničku vodu dovoze im cisterne

MEŠTANI MOJSINJA VIŠE OD 10 GODINA MUČE MUKU SA VODOSNABDEVANJEM: Slavine zavrnute, a bunari poluprazni

Srbija
17:25h

Veliki broj meštana sela Mojsinje pored Čačka, već godinama unazad muči muku sa vodosnabdevanjem. Iako su ugovore za izgradnju vodovoda potpisali i platili još 2007. godine i dalje nisu priključeni na vodosistem Rzav.

- Bunar u mom dvorištu je dubok oko 20 metara, a u njemu ima vode samo dva metra. To je ono čime raspolažamo, za sve naše potrebe. Nema je dovoljno ni za pranje, kuvanje u kući, a o bašti ne smemo ni da razmišljamo jer nemamo čime da zalivamo. Vodu nemaju ni crkva, ni škola, dok traje nastava deca je nose u flašicima. Ne znam da li igde ima slična situacija kao ovde u našem selu - kaže za RINU Miroslav Pavlović iz Mojsinja.

Čačak
foto: RINA

Problem postoje još veći kad dođu topli letnji dani, a vode nema. Oko 900 meštana suočava se sa ovom nimalo prijatnom situacijom. Dok tehničke ima malo, čiste pijaće vode skoro i da nema, pa su zavrnute slavine njihova svakodnevica.

Čačak
foto: RINA

- Pet godina vodu donosimo iz Gornje Trepče, mnogo se mučimo. Plaćemo cisterne koje dopremaju vodu u bunar, da bi bar imali da se okupamo, ali ta voda brzo nestaje. Najteže je kad su ovako visoke temperature - rekla je Nada Jovanović.

Čačak
foto: RINA

Žitelji Mojsinja duže od deset godina u svojim fiokama drže dokumentacuju koja svedoči da su uredno izmirili sve ugovorne obaveze, ali priključak ni vodu nisu dobili.

Čačak
foto: RINA

- U više navrata smo se obraćali nadležnima, ali smo ostali uskraćeni za rešenje naše situacije. Najviše nas zbunjuje što nam vodosistem prolazi pored kuća, a mi priključak nemamo. Ugovori stoje potpisani, isplaćeni a mi i dalje čekamo. Sve što je trebalo da se plati, mi smo to uradili - izjavio je Vojin Janković.

Čačak
foto: RINA

U JKP "Vodovod" u Čačku kažu da je u sistem vodosnbdevanja na teritoriji sela Mojsinje zajedno sa Donjom Trepčom uloženo milion evra. Dok je u Trepči urađeno 200 priključaka i meštani dobili vodu, to u Mojsinju nije slučaj. Da bi se to ostvarilo potrebna je izgradnja nedostajuće razvodne mreže u dužini od 15 kilometara.

- Meštani prvo treba sa nadležnima u Mesnoj zajednici da vide šta su platili i kome, zatim da se obrate Gradu Čačku i da se napravi ugovor sa izvođačem radova. Na osnovu tih ugovora će se krenuti dalje u izgradnju mreže koja nedostaje, a potom da se domaćinstva priključe na vodu. Za to od 2018. godine postoje svi tehnički uslovi - izjavio je Zoran Pantović, direktor JKP "Vodovod" u Čačku.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track