ODRŽAN JUBILARNI SABOR FRULAŠA U IĐOŠU: Katarina i Milica oduševile publiku i žiri umećem na DREVNOM INSTRUMENTU (FOTO)
Foto: Kurir/S.U.

sjajan nastup

ODRŽAN JUBILARNI SABOR FRULAŠA U IĐOŠU: Katarina i Milica oduševile publiku i žiri umećem na DREVNOM INSTRUMENTU (FOTO)

Srbija -

Publiku, žiri, ali i ostale učesnike 25. Sabora frulaša "Škripi đeram" u Iđošu kod Kikinde u srce je dirnuo nastup dve tinejdžerke iz okoline Novog Sada.

Katarina Mazić (15) i godinu dana starija Milica Dmitrović, tinejdžerke iz Bukovca, u konkurenciji dvadesetak frulaša, potvrdile su da i u sviranju na drevnom instrumentu žene mogu ravnopravno da se nose sa muškarcima.

- U Iđošu sam tri puta pobeđivala, a u Prislonici sam dogurala do pete pozicije. Ljubav prema fruli usadila mi je moja učiteljica još u trećem razredu. Dodatnu motivaciju, ali i stručnu pomoć, potom mi je pružio jedan profesor iz Bukovca. Vršnjaci, ali i stariji pozitivno komentarišu moj muzički izbor. U našoj sredini i dalje je neobično videti devojku koja svira frulu - priznaje Katarina.

1 / 8 Foto: Kurir/S.U.

Milica potvrđuje reči svoje drugarice.

- Katarina i ja se zbog frule izdvajamo, ali nama to nije ništa neobično. Na ovakvim muzičkim manifestacijama, najviše gode reči podrške starijih kolega i članova žirija. Zvuk frule je poseban - kaže Milica.

Na saboru u frulaška legenda Miroslav

Ni 25. Sabor frulaša u Iđošu nije protekao bez Miroslava Vesovića (83) iz Leštana kod Beograda.

- U Iđoš dolazim već deset godina. Ovde sam pobeđivao četiri puta. Stradivarijus sam za frule i jedan od najpoznatijih graditelja štimovanih frula u Srbiji. Prvu sam napravio sa 11 godina. Naučio sam od oca frulaša i klarinetiste. Pre 50 godina počeo sam aktivno da ih izrađujem. Napravio sam više od 4.500 frula. Uvek se obradujem kad vidim frulu u rukama neke curice ili dečaka - kaže Miroslav.

Predsednik žirija, prof. dr Nice Fracile, profesor etnomuzikologije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, priznao je da mu je milo što su u žiriju njegovi nekadašnji studenti, a na sceni vrsni frulaši, među njima i dve devojke iz Bukovca.

- Frula ima dušu, a kao što vidite, mladi i dalje prihvaćaju pastirski i plemeniti instrument. Sabor frulaša lane nije održan zbog korone. Ovaj instrument je prisutan na svim kontinentima. Dešavalo se da pobednici u Iđošu, baš tim redosledom, docnije trijumfuju u Prislonici - ukazao je Fracile.

Po troje najboljih u estradnom i izvornom sviranju oprobaće se uskoro u Prislonici kod Čačka.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track