ĐUZA DOBIO MURAL NA SVOJOJ ŠKOLI: U selu Ribare osvanuo portet barda srpskog glumišta (FOTO)
Foto: Kurir/Ž.M.

Deroks OSLIKAO

ĐUZA DOBIO MURAL NA SVOJOJ ŠKOLI: U selu Ribare osvanuo portet barda srpskog glumišta (FOTO)

Srbija -

Na zidu Osnovne škole u selu Ribare, kod Ribarske banje, Milan Milosavljević Deroks iz Beograda oslikao je portret proslavljenog srpskog glumca Vlastimira Đuze Stojiljkovića. Uz sliku barda srpskog glumišta je i poruka "Đak ove škole", kao i prve reči pesme "Devojko mala" iz filma "Ljubav i moda", koju je Đuza otpevao.

Vlastimir Đuza Stojiljković je rođen 30. juna 1929. godine u Ražnju u učiteljskoj porodici. Osnovnu školu je pohađao u Ribaru, gde su mu roditelji bili učitelji. Gimnaziju je završio u Kruševcu, gde je započeo da se bavi glumom, a tu je upoznao i ljubav svoga života – Olgu Stanisavljević, kasnije poznatu glumicu. U Beogradu je studirao, prvo na Rudarsko-geološkom fakultetu, koji je prekinuo, a diplomirao je na Akademiji pozorišnih umetnosti.

Vlastimir Đuza Stojiljković, Đuza Stojiljković, mural
foto: Kurir/Ž.M.

Prvi profesionalni angažman imao je u Kruševačkom pozorištu, a zatim je glumačku karijeru nastavio u Beogradu - u Beogradskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212, nastupao je i u drugim pozorištima i imao veći broj gostovanja. Postao je zapažen ulogom u filmu "Ljubav i moda" i pesmom "Devojko mala", a proslavio se ulogom Rodoljuba Petrovića Rođe u dugovečnoj seriji "Pozorište u kući" i rolom Maria Marka Del Tintoreta u TV seriji Siniše Pavića "Srećni ljudi". Nastupao je i u drugim serijama (39), dugometražnim filmovima (17), TV filmovima (70), u Dramskom programu Radio Beogra je nastupao 340 puta, ostvario 150 pozorišnih uloga, pozajmljivao glas u crtnaim i filmovima za decu, a gostovao je i u Kruševačkom pozorištu.

Vlastimir Đuza Stojiljković bio je i dobitnik brojnih nagrada, počev od prvog priznanja iz 1952, pa sve do poslednjeg iz 2015. za najbolju glumačku ulogu na Filmski susretima u Nišu. Nosilac je svih javiših priznanja za glumu, među kojima su Oktobarska nagrada grada Beograda, Dobričin prsten i "Zlatni ćuran" za životno delo. Preminuo je 17. juna 2015. godine u Beogradu.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track