Presušili izvori na Suvoboru

Vode ni za lek

Presušili izvori na Suvoboru

Srbija -
Čak 15 domaćinstava već treću nedelju nema ni kap

GORNJI MILANOVAC - U selu Teočin, na Suvoboru, 15 domaćinstava već treću nedelju nema vodu jer su presušili izvori sa kojih se snabdevaju.

Zbog toga meštani po tri kilometra idu do najbližih izvorišta, rečeno je danas u toj mesnoj zajednici. Kako je izjavio Željko Dobričić, dva puta dnevno goni krupnu stoku tri kilometra da je napoji, a kupljena je zajednička cisterna od tri tone i svakog dana je na raspolaganju jednom domaćinstvu koje dovlači vodu.

"Cisternu mogu da koristim svaki 15. dan i imam bazen u koji sipam, ali ta voda se na tropskim temperaturama zagreje i od stajanja strahujemo da ne dobijemo nekakvu bolest jer je posle pet dana bljutava i smrdi", rekao je Dobričić.

Domaćinstva koja dobiju cisternu i dan i noć dovlače vodu kako bi stvorili što veće rezerve, a meštani su zabrinuti da li će se voda povratiti na izvorima koji nikada ranije nisu presušivali.

Pored nestašice vode u Teočinu je suša potpuno uništila krompir, koji se najviše gaji, a pojedini proizvođači su zasejali po pet hektara i ništa neće moći da povrate od uloženih sredstava. Posledice će tek, kako kažu, biti izražene sledeće godine.

Šef službe za mesne zajednice u Skupštini opštine u Gornjem Milanovcu Trifun Paunović rekao je da je u čitavom rudničko-takovskom kraju zabrinjavajuća situacija sa snabdevanjem vodom, a najteže je u Teočinu, "gde meštani nemaju nijednu kap".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track