BELOVODSKA ROZETA OD 12. DO 18. JULA: Počela tradicionalna manifestacija, 45. put u Beloj Vodi
Foto: Kurir/Ž.M.

održava se od 1975.

BELOVODSKA ROZETA OD 12. DO 18. JULA: Počela tradicionalna manifestacija, 45. put u Beloj Vodi

Srbija -

Kuševačka tradicionalna kulturna manifestacija “Belovodska rozeta”, po 45. put, počela je u pomoravskom selu Bela Voda i trajaće do 18. jula. Program je započeo 25. Vajarskom kolonijom “Belovodski peščar” i 10. Mozaičarskom kolonijom „Mladen Srbinović”.

“Belovodska rozeta” se održava u istoimenom pomoravskom selu od 1975. godine, a od 1988. godine se dodeljuje nagrada – Kamena rozeta, izvajana od najfinijeg belovodskog peščara, najistaknutijim pojedincima u zemlji i svetu za umetnički, kulturni i naučni doprinos srpskoj kulturi.

Savet ove manifestacije dodelio je Belovodsku rozetu profesoru dr Darku Tanaskoviću, univerzitetskom profesoru, književniku, srpskom islamologu, diplomati SR Jugoslavije i ambasadoru Srbije pri UNESKO u Parizu. Slavodobitniuku će nagradu uručiti Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca, na centralnoj proslavi, u subotu, 17. jula, a zatim će on održati prigodnu besedu.

Belovodska rozeta
foto: Kurir/Ž.M.

Darko Tanasković je predavao je na mnogim univerzitetima, kako u zemlji tako i u inostranstvu, dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih nagrada, a objavio je i više od 600 naučnih i stručnih radova.

Prvi dobitnik “Belovodske rozete” bila je Desanka Maksimović, zatim Matija Bećković, Emir Kusturica, Vladeta Jerotić, mitropolit Amfilohije, Peter Handke, Milorad Pavić, Dušan Kovačević i drugi najveći srpski i svetski umetnici i drugi kulturni stvaraoci.

Kulturno umetničko društvo iz “Efrem Karanov” iz Kratova (Severna Makedonij) i KUD “Ratko Jovanović” iz Bele Vode svoj repertoar će predstaviti u petak 16. jula.

Završne večeri, u nedelju 18. jula, nastupiće Ansambl narodnih pesama i igara “Đurđevsko kolo” iz Podgorice i KUD “Medveđa” iz istoimenog pomoravskog sela,

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track