MAGIJA VODOPADA U GOSTILJU: Veruje se da donosi sreću, da se pod njim noću kupaju vile i da za zaljubljene parove ima posebnu moć
Foto: screenshot youtube/Maja Pile Travel Journal

visok 22 metra

MAGIJA VODOPADA U GOSTILJU: Veruje se da donosi sreću, da se pod njim noću kupaju vile i da za zaljubljene parove ima posebnu moć

Srbija -

Jedan je od najatakraktivnijih lokaliteta na Zlatiboru, visok je 22 metra i među najvišima u Srbiji, sa njega se preko krečnjačkih litica obrušava bistra voda Gostiljske reke.

To su nesporne činjenice. Pod njim se noću kupaju vile i ima moć da neraskidivo veže zaljubljene. To je već samo verovanje.

A datira ono vekovima o vodopadu u Gostilju, 25 kilometara udaljenom od centra Zlatibora.

Delom zbog magijske moći vodopada, delom što je u Gostilju dosta urađeno po pitanju unapredenja turističke ponude, rodno selo Dimitrija Tucovića je prošle godine izbrojalo 46.000 turista. Na Gostiljskoj reci postoji desetak stepenasto povezanih vodopada do ušća u Katušnicu.

Vodopad, Gostilje, Vodopad Gostilje
foto: screenshot youtube/Maja Pile Travel Journal

Za prvi i najviši upravo su vezana predanja o magijskoj moći, da donosi sreću, blagostanje, duševni mir.

- Od davnina postoji priča da se noću pod vodopadom kupaju vile. Njihove dobre čini, kaže verovanje, da su iza vodopada i vežu zaljubljene, i ako kroz njega produ momak i devojka cvetaće im ljubav i pratiti sreca ceo život. Zato mnogo mladih parova dolazi u Gostilje i nije im teško da prođu kroz vodu "toplu" desetak stepeni. Pod vodopadom smo imali dosta veridbi, čak se i jedan par mladenaca iz Republike Srpske venčao ovde pred matičarem kog su doveli - priča Miroslav Tucović, predsednik Turističkog udruženja Gostilje.

Često se desi da on i ona, koji su nekada kao momak i devojka prošli kroz vodopad tražeći čini dobrih vila, ponovo dodu, ali kao supružnici.

- Da li je stvar magijskih moći ili ne, milo nam je kada dodu opet, podsete nas da su kad su prošli kroz vodopad bili momak i devojka, a sada supružnici. I pohvale se da ih veže neizmerna ljubav. Neki od njih su već roditelji, neki na putu da to postanu – objašnjava Tucović.

Vodopad je jedan od razloga što Gostilje postaje jedna od važnijih turističkih destinacija na Zlatiboru. Prostor oko vodopada je kompletno ureden za posete, a postavljene su I klupice za dečje igralište. U neposrednoj blizini nalazi se I fudbalski teren i bazen koji se puni izvorskom vodom. Jedno od znamenitosti Gostilja je I rodna kuća Dimitrija Tucovića.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track