KURIR TELEVIZIJA

ULICA U NOVOM SADU POSVEĆENA SRPSKOM GENIJU: Najveći srpski pesnik BOLOVAO je od TRAGIČNE ljubavi, a Novosađani ga i dalje pamte

Srbija -

Novi Sad proglašen je za prestonicu kulture za 2022. godinu. Ovaj grad opisuju kao elegantan i opušten, a u njemu je značajan deo svog života proveo jedan od najvećih srpskih pesnika Laza Kostić.

Njegov lik će zauvek krasiti jednu od ulica ovog grada, a kako Novosađani danas čuvaju uspomenu na velikog pesnika srpskog romantizma proverila je ekipa Kurir televizije.

Književnik, pravnik, poliglota, advokat samo su neki od zvanja i epiteta koja se pripsiuju slavnoj ličnosti srpske istorije.

Laza Kostić, ulica, Novi Sad
foto: Kurir televizija

- Laza Kostić je bio genije. Jedan izuzetno inteligentan čovek i jedan od najobrazovanijih ljudi tog doba. Njegova ekscentričnost bila je sastavni deo njegovog karaktera, ali i njegove genijalnosti - kaže Zoran Subotički, istoričar.

I danas Lazu zamišljaju kako sa novinama ispod miške užurbano korača Novim Sadom sa razbarušenom, dugom kosom.

- Novosađani pamte da je vodio računa o telesnom zdravlju i vrlo često je trčao sa svojom čuvenom štopericom koja se i danas čuva izložena u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

- Ova godina je posvećena jubileju 180 godina od rođenja Laze Kostića - kaže Petar Viđikant iz Muzeja Kovilja, rodnog mesta velikog pesnika.

Iako je Laza bio i te kako svestrana ličnost, živeo je od književnosti i za nju.

Laza Kostić, ulica, Novi Sad
foto: Kurir televizija

- Taj njegov nemirni duh gonio ga je da radi razne poslove, i za šta god da se uhvatio, ostavio je traga u tome - navodi istoričar Subotički.

Lazina pesma "Santa Maria della Salute" proglašena je za najlepšu u srpskoj knjuževnosti.

- Pesma je pisana skoro 15 godina, do smrti ju je pisao. Ona se zdala kao katedrala, kao pesnički sakralni hram i otuda je ona toliko velika - kaže istoričar.

Čuveni stihovi posvećeni su velikoj, ali i zabranjenoj Lazinoj ljubavi, Lenki Dunđerski.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

02:22

IZGUBILA SAM NEŠTO ŠTO JE BILA MOJA MUZIKA I NAŠLA MIR OVDE: Bivša menadžerka Tošeta Proeskog pokrenula novi biznis na selu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track