UMETNICI U PRIRODI: Tradicionalna međunarodna likovna kolonija održaće se u Tršiću od 19. do 25. jula! FOTO
Foto: Kurir/T.Ilić

po 21. put

UMETNICI U PRIRODI: Tradicionalna međunarodna likovna kolonija održaće se u Tršiću od 19. do 25. jula! FOTO

Srbija -

LOZNICA – Dvadeset i prva Međunarodna multimedijalna studentska likovna kolonija počela je u ponedeljak (19.7) i trajaće do 25. jula u Tršiću. Organizuje je loznički Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’, a tokom sedam dana učesnici će stvarati u više kreativnih radionica, praviće skulpture, slike, fotografije i tri-d animacije.

Rukovodilac kolonije, koja već pune dve decenije postoji u rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića, je Drago Simić, magistar slikarstva iz Centra za kulturu, dok je njen umetnički direktor Marko Lađušić, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Tršić, likovna kolonija
foto: Kurir/T.Ilić

- Prošle godine smo prvi put bili bez kolonije zbog nepovoljne epidemijske situacije, ali je ove ponovo organizujemo. Imamo 20 učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije i Poljske. Posetioci Tršića videće na delu kako stvaraju umetnici, a na kraju kolonije, u subotu od 19 časova biće priređena izložba ove godine nastalih radova. Veliki broj studenata želi da dođe i učestvuje na ovoj koloniji i Tršić postaje značajno mesto i na našoj kulturnoj mapi – kaže Simić.

Ova kolonija svake godine okuplja studente i profesore sa umetničkih fakulteta u Srbiji, regionu i svetu u cilju povezivanja umetnika koji se bave različitim oblicima umetničkog stvaranja. U svojim kreativnim radionicama okuplja slikare, grafičare, vajare, dizajnere, tekstilce, kostimografe, performere, kao i teoretičare umetnosti. U zanimljivom ruralnom i prirodnom okruženju, težište je na materijalima koji se nalaze u prirodi, u samom mestu, a sam rad u koloniji pruža mogućnost razmene mišljenja i iskustva. Interakcija, druženje i izmeštanje iz okruženja u kojem umetnici svakodnevno stvaraju omogućili su stremljenje ka novom.

Tršić, likovna kolonija
foto: Kurir/T.Ilić

Namera organizatora je da omogući realizaciju umetničkih projekata, ostvari kvalitetnu i bogatu umetničku zbirku, i promoviše Tršić kao istorijski i ruralni prostor kroz jedan moderan multimedijalni pristup. Kolonija od 2000. godine okuplja studente iz Srbije i inostranstva, povezujući umetnike koji se bave različitim disciplinama. Ovde su najpre dolazili samo naši studenti, a onda i mladi umetnici iz Kanade, Nemačke, Luksemburga, Meksika, Češke SAD, Holandije... i svi su iz Vukovog zavičaja poneli vredna iskustva i najlepše uspomene.

Kurir.rs/T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track