OVO TREBA DA POSTANE OLIMPIJSKI SPORT PA DA SE VIDI KO JE MAJSTOR: Štraparijada je nadmetanje u snazi i veštini! Bič je zabranjen
Foto: Grad Kraljevo

Deseta po redu „Štraparijada“ održana u selu Cvetke kod Kraljeva

OVO TREBA DA POSTANE OLIMPIJSKI SPORT PA DA SE VIDI KO JE MAJSTOR: Štraparijada je nadmetanje u snazi i veštini! Bič je zabranjen

Srbija -

Furman, rabadžija ili štrapar je onaj koji vodi konje i izvlači balvane iz šume. To je prastaro zanimanje i smatra se jednim od najtežih poslova

KRALJEVO - Poslednje julske nedelje u selu Cvetke nadomak Kraljeva održana je „Štraparijada“, a tridesetak parova konja, koje su vlasnici doveli iz Rume, Loznice, Valjeva, Šapca, Zlatibora, Sjenice, Baljevca na Ibru i drugih gradova i van granica Srbije, ali i domaćih, iz Cvetaka, takmičili su se u tri kategorije.

Na posebno napravljenoj, obeleženoj i ograđenoj stazi, sa prostorom za publiku, u lakoj kategoriji snage su odmeravali konji do 1.100 kilograma, u srednjoj do 1.300 i u teškoj - teži od 1.300 kilograma, vukući trupce srazmerne težine. Takmičili su se radni, tegleći, hladnokrvni konji.

Osim brzine izvlačenja balvana, ocenjivano je i ponašanje konja, ali i njihovih vlasnika. Udaranje konja i upotreba biča su, inače, zabranjeni, dozvoljeno je samo rukom poterati konja i verbalno bodrenje.

Nagradni fond ovogodišnje štraparijade bio je 270.000 dinara za devet mesta, po prva tri u svakoj kategoriji - za najboljeg 35.000, za drugoplasiranog 30.000 i 25.000 dinara za trećeg.

Ovaj konjički sport u Cvetkama okuplja mnoge ljubitelje tradicije i plemenitih životinja još od 2010. godine, kada je, po povratku sa štraparijade koju je njegov prijatelj u Bosni, kod Bosanskog Petrovca, organizovao, Gordan Protić, predsednik Udruženja ljubitelja konja „Štrapari“, odlučio da i selo Cvetke dobije svoje takmičenje.

Kako Protić kaže, to je deo tradicije, narod to voli, jer je vekovima živeo od rada sa konjima - na poljoprivredi ili izvlačeći balvane iz šume.

U organizaciji ove manifestacija u Cvetkama pomogli su meštani, ali i brojni sponzori - pojedinci, preduzeća, javna preduzeća, kao i Grad Kraljevo.

Štraparijadama se, kažu, održava vitalnost rase konja i prepoznaje tradicija jednog naroda. Takmičenje u vuči stabala gledaocima omogućava da se upoznaju sa nekadašnjim načinom izvlačenja stabala iz šume kada za to nije postojala mehanizacija.

Furman, rabadžija ili štrapar je onaj koji vodi konje i izvlači balvane iz šume. To je prastaro zanimanje i smatra se jednim od najtežih poslova.

Kurir.rs/J. S./Foto: Grad Kraljevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track