PČINJSKI OKRUG: Radovi na rekonstrukciji Bolnice i izgradnji kotlarnice u Vranju
Foto: T.S.

Radovi krenuli 5. oktobra prošle godine

PČINJSKI OKRUG: Radovi na rekonstrukciji Bolnice i izgradnji kotlarnice u Vranju

Srbija -

U okviru posete Pčinjskom okrugu premijerka Ana Brnabić podržala inicijativu rukovodstva Zdravstvenog centra u Vranju da ovaj centar u dijagnostici dobije i magnetnu rezonancu.

U Zdravstvenom centru Vranje istovremeno sa centralnom kotlarnicom na biomasu radi se i rekonstrukcija Bolnice.

Vranje, Ana Brnabić
foto: T.S.

Predsednica Vlade je obišla radove na rekonstrukciji Bolnice i izgradnji kotlarnice.

Centralna kotlarnica će toplotnom energijom snabdevati Zdravstveni centar Vranje na način koji je u funkciji zaštite životne sredine koristeći kao gorivo biomasu, što će značajno uticati na smanjenje aerozagađenja u Vranju.

"Dinamika je da se završi pre nove godine. Rok je 8. januar sledeće godine, ali mi ćemo završiti pre roka predaćemo kotlarnicu sredinom decembra. Kotlarnica greje Bolnicu i preuzima grejanje naselja Češalj. Smanjuje se konzum kotlarnice na mazut, a u drugom koraku kroz javno privatno partnerstvo praktično ta kotlarnica se gasi tako da ceo ovaj deo grada uključujući i centar grada i ovo naselje preći će na obnovljive izvore energije, na grejanje na biomasu kao i stanovi bezbednosti", napomenuo je Miroslav Aleksić, predstavnik izvođača radova, "Energy Construction" d.o.o Beograd.

Vranje, Ana Brnabić
foto: T.S.

U isto vreme izvode se radovi na rekonstrukciji stare Bolnice.

Imaćemo do kraja sledeće godine Bolnicu pod jednim krovom, istakla je direktorka ZC Vranje dr Ljiljana Antić.

"Radovi su krenuli 5. oktobra prošle godine Do kraja godine nadamo se da ćemo završiti lamelu A i useliti neka odeljenja. Zahvaljujući novom Hirurškom bloku koji smo otvorili posle 14 godina, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem uspeli smo da u isto vreme radimo kovid i non-kovid sistem. Sve ide svojim tokom. Pacijenti ne izlaze van zgrade ništa nismo zaustavili. Ukupna površina našeg ZC poslovnog dela je 36.000 kvadratnih metara na pet hektara zemlje, a imamo i isturene ambulante po okolnim selima", objasnila je dr Antić u razgovoru sa premijerkom.

Premijerka se interesovala kako je sada medicinskom osoblju u radu u novom delu Hirurgije ističući da pored toga što država radi na povećanju plata, specijalizacijama, uslovi rada mnogo odlučuju o tome da li će naši lekari i medicinsko osoblje ostajati u Srbiji ili neće.

Vranje, Ana Brnabić
foto: T.S.

"Sada kada rade u ovakvim objektima onda je to potpuno drugačije", rekla je premijerka u ZC Vranje.

Direktorka ZC Vranje je napomenula da je centar dobio novi skener, a da se uveliko pregovara da dobije i magnetnu rezonancu. Takvo obećanje dobila je i iz Ministarstva zdravlja.

"Ka nama ide više od 200.000 stanovnika i Kosovsko-Pomoravlje tako da bih Vas zamolila za pomoć. Mi smo već u toj priči sa ministrom zdravlja. Pacijenti su pod jednim krovom, dijagnostika je tu, rendgen sve vreme radi, dobili smo novi skener i molim Vas da nas podržite za magnetnu rezonancu. Rekonstruiše se preko 10.000 kvadratnih metara, a izgradnja i nadogradnja novog prostora je površine 4.000 kvadratnih metara to je jedan ozbiljan prostor ", kaže dr Antić.

1 / 14 Foto: T.S.

"Dogovoriću se sa minstrom, sada imamo opremu", istakla je Brnabić.

Gradonačelnik dr Slobodan Milenković govorio je o značaju sekundarne zdravstvene zaštite u novim uslovima.

"Imamo pun kapacitet za sekundarnu zdravstvenu zaštitu.To je sve topla veza dijagnostika hirurgija terapija koja se daje sve je pod jednim krovom", naglasio je Milenković. On je podsetio da je Porodilište na Ginekologiji obnovljeno uz pomoć Fondacije Dragice Nikolić i govorio o vrednosti investicije i sredstvima koja se ulažu.

" Investicija je milijardu i 391 milon preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije što se tiče rekonstrukcije Bolnice, a što se tiče kotlarnice je 428 miliona dinara sa PDV-om", rekao je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track