KORONA BROJKE RASTU: U Pčinjskom okrugu 9 pozitivnih, pet novoobolelih osoba iz Vranja, virus potvrđen i kod dece
Foto: T.S.

pčinjski okrug

KORONA BROJKE RASTU: U Pčinjskom okrugu 9 pozitivnih, pet novoobolelih osoba iz Vranja, virus potvrđen i kod dece

Srbija -

VRANJE - U Pčinjskom okrugu registrovano je 9 pozitivnih, a pet novoobolelih je iz Vranja.

Na kovid 19, testirana su 204 uzorka iz Pčinjskog okruga. Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, od ovog broja, osam uzoraka je pozitivno na koronavirus. Pet pozitivnih uzoraka je iz Vranja, dva iz Vladičinog Hana i dva iz Bujanovca.

Virus potvrđen i kod i dece

U Vranju se poslednjih dana registruju i deca koja su pozitivna na korona virus, izjavila je medijima dr Marina Džikić, upravnica Doma zdravlja u Vranju.

„Poslednjih pet dana registrovali smo dva deteta koja su pozitivna na koronu. Jedno je predškolskog uzrasta, ima pet godina, drugo 13 godina. Radi se o blagim kliničkim slikama, deca imaju upalu ždrela, nosa i grla. Nema zapaljenja pluća kod dece, za razliku od odraslih”.

Prema njenim rečima posle zatišja počinje da se zahuktava situacija sa koronom tako da nam preti četvrti talas s jeseni, što nije dobro. Ona apeluje na građane, posebno mlađe osobe da se odazovu imunizaciji , jer se jedino tako može sprečiti četvrti talas i pojava delta soja.

“Jedini način borbe protiv korone je vakcinacija. Odziv Vranjanaca nije dobar i zadovoljavajući. Dnevno se da od 20 do 40 prvih doza, ali je to nedovoljan broj. U Vranju je do sada vakcinisano oko 50 odsto građana, što je mali procenat. Da bi se prekinuo lanac širenja virusa trebalo bi da se vakciniše 70 odsto stanovništva”, ističe dr Džikić.

Do sada, ukupan broj datih vakcina u Vranju, prve i druge doze zaključno sa jučerašnjim danom je 77.736, saopštio je Zdravstveni centar Vranje. Prvom dozom u Vranju je prethodnog dana vakcinisano 38 građana Srbije i drugom dozom njih 47. Broj vakcinisanih Makedonaca je veći. Prvu dozu je juče dobilo 70, a drugu 58 građana ove susedne države.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track