POMEN STRADALNICIMA U APRILSKOM RATU: Ljuta borba na brdu Neškov vis trajala je 10 sati
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

Udruženje penzionera „Car Lazar“ u poseti svetinjama pirotskom kraju

POMEN STRADALNICIMA U APRILSKOM RATU: Ljuta borba na brdu Neškov vis trajala je 10 sati

Srbija -

Udruženje penzionera „Car Lazar“ iz Kruševca organizovalo je pokloničko putovanje za posetu istorijskim mestima i manastirima u Pirotskom kraju.

- U selu Ćiniglavci, 17 km od Pirota prema Dimitrrovgradu, 11. nemačka oklopna divizija uz pomoć Bugara napala je osmog aprila 1941. godine u rano jutro (5.30 sati) položaje Timočke divizije Vojske Kraljevine Jugoslavije, u čijem se sastavu nalazio i 12. puk „Car Lazar“.

Na brdu Neškov vis u selu Obrenovac usledio je žestok otpor naše vojske i borba je trajala 10 sati.

Neprijatelj je bio mnogo jači, pored pešadije, upotrebio je artiljeriju i avijaciju, pa je Pirot predveče okupiran, ali nije bombardovan. Tom prilikom poginula su 62 borca iz kruševačkog kraja i ovde je spomenik stradalim herojima. U Velikom selu je sahranjeno još 12 stradalih boraca, rekao je Peco Todorovski, predsednik SUBNOR-a Pirot.

penzioneri, udruženje Car Lazar, heroji Aprilskog rata
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Delegacija Udruženja je, zajedno sa domaćinima, položila venac na Spomenik stradalnicima u Aprilskom ratu, svi penzioneri se poklonili senima hrabrih vojnika Kraljevine Jugoslavije, a Đorđe Joković Miročki je poklonio svoju umetničku sliku SUBNOR Pirot. Penzioneri su obišli manastire Sukovo i Temska, a zbog radova na putu i neprohodnosti nisu posetili Poganovo.

Sukovski manastir nalazi se u neposrednoj blizini sela Sukovo, 18 km istočno od Pirota, na desnoj obali reke Jerme, a izgrađen je 1857 – 1859. g. na temeljima crkve iz 4. veka. Slava manastira i sabora koji je jedan od najvećih u istočnoj Srbiji je Velika Gospojina, 28. avgusta, a proslavlja i Malu Gospojinu, 21. septembar, Preobraženje Gospodnje 19. avgusta i Pokrov Presvete Bogorodice 14. oktobra. U ovoj svetinji je nekoliko meseci tihovao Sveti Justin Ćelijski, a zatim su ga posle rata uhapsili i odveli komunisti. Ljuba iz Zebice je ovde bio monah i pamte ga po dobrom u svakom pogledu.

penzioneri, udruženje Car Lazar, heroji Aprilskog rata
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Manastir Temska se nalazi na dvadesetak kilometara od Pirota, na putu ka Knjaževcu, na levoj obali reke Temštice u selu Temska. Dobio je ime po srednjevekovnom gradu- tvrđavi Temac, koji se nalazio u državi despota Stefana Lazarevića.

Posvećen je Svetom Velikomučeniku Georgiju, potiče iz 14. veka, izgrađen na temeljima crkve iz 11. veka, a ktitori su bili braća Dejanovići. Svetinja je od 1948. godine pod zaštitom države kao kulturno dobro od velikog značaja. Manastir je poznat i po spravljanju lekova i melema za kožne bolesti na bazi recepata ruskih monaha, koji su ovde boravili između dva svetska rata.

Penzioneri su posetili i Belu Palanku, gde su položili venac herojima iz Drugog svetskog rata u Spomen parku Vrelo, u centru grada. Prema rečima Siniše Živkovića, predsednika SUBNOR-a ove opštine, u selu Ploče, desetak km dalje, zbog izdaje generala, Nemci su zarobili 260 vojnika, među kojima je bilo i iz kruševačkog kraja, koje su, preko Bugarske i Rumunije internirali u Nemačku, a neki se posle rata nisu vratili svojim kućama.

Ljubiša Krstić, predsednika UP „Car Lazar“, kaže da je ova patriotska manifestacija bila vrlo uspešna i da će slične akcije Udruženje organizovati i u budućnosti.

Kurir.rs/Ž. M.

Bonus video:

04:24

28. JULA 1914. GODINE JE TELEGRAMOM AUSTROUGARSKE OBJAVLJEN RAT SRBIJI: Istoričar Vladimir Jovanović o dešavanjima u tadašnjoj ratnoj prestonici, Nišu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja