ZAVRŠENA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA STANISLAV BINIČKI: na rođendan kompozitora izvedena njegova opera NA URANKU!
Foto: Kurir/Ž.M.

18. PO REDU

ZAVRŠENA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA STANISLAV BINIČKI: na rođendan kompozitora izvedena njegova opera NA URANKU!

Srbija -

Kulturna manifestacija “Stanislav Binički”, 18. po redu, održana je u Jasici u porti crkve Svetog Prokopija. Na Likovnoj koloniji je nastupilo 17 slikara iz Kruševca i Jasike, a zatim su na Izložbi prikazana njihova umetnička dela i položeno cveće na spomen ploču slavnog kompozitora.

Jasika, manifestacija Binički
foto: Kurir/Ž.M.

Na dan rođenja velikog srpskog kompozitora izvedena je prvonapisana srpska opera "Na uranku" Stanislava Biničkog, rođenig u Jasici, po libretu Branislava Nušića. Radnja opere događa se na turskom selu i prati ljubav dvoje mladih, Stanke i Radeta, koja ima prepreku u seoskom agi Redžepu, smrtno zaljubljenom u ovu lepoticu. Opera „Na uranku“ premijerno je izvedena 1903. godine i predstavlja prvu operu u istoriji srpske umetničke muzike.

Jasika, manifestacija Binički
foto: Kurir/Ž.M.

Operu je izvelo Muzičko–opersko–teatarska organizacija (MOTO) iz Beograda, a nastala je u okviru projekta ''opera: past, present, perfect'' - pod pokroviteljstvom Krativne Evrope. Premijerno je izvedena na Svetski dan muzike, 21. juna 2021. na sceni Malog pozorišta ''Duško Radović'' u Beogradu.

Režiju predstave pod mentorstvom Vladana Đurkovića potpisuju: Ana Janković, Isidora Kulenović, Natalija Stanković, Luka Mijat. Koreograf: Tamara Ljesar, kostimografi: Ivana Kosovac i Tamara Ljesar, dizajner: Jovan Tarbuk. Predstava je uspešno izvedena pod muzičkim mentorstvom Milana Nedeljkovića i dirigenata: Nine Fuštar, Vuka Wolkova Popovića.

Jasika, manifestacija Binički
foto: Kurir/Ž.M.

Brojna je glumačaka, ali i saradnička ekipa na ovom poduhvatu, a u glavnim ulogama su nastupili: Sara Ristić (Stanka), Anastasija Stanković (Anđa), Stefan Živanović (Rade) i Andrija Sekulić (Redžep-aga). Muzičku manifestaciju “Stanislav Binički” organizovali su Kulturni centar, MZ Jasika, OŠ “Stanislav Binički” i KUD “Stanislav Binički” iz Jasike, a pokrovitelj je Grad Kruševac.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track