02:45

VRUĆINE NE PRIJAJU KUPINAMA: Proizvođači nisu zadovoljni cenom

KNJAŽEVAC

VRUĆINE NE PRIJAJU KUPINAMA: Proizvođači nisu zadovoljni cenom

Srbija -

Proizvidnja kupina u Trgovištu kod Knjaževca u proteklim godinama izgubila je bitku sa otkupnom cenom i zato su mnogi odustali od uzgoja ove vrste. Oni kojui nisu uništili svoje zasede uglavnom porodično posluju i kažu da su ranije imali veća očekivanja

- Ispalo je sasvim drugačije odmah naredne godine kad je kupina rodila, cena je bila početna 50,60 dinara, tako da nismo mogli ni materijale da pokrijemo a kamoli ostalo. Ona je skoro ekološka kupina - rekla je Dušica Jović.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Na nekoliko desetina hektara u našem kraju kupina je uništena zbog loše cene. Cena u zadnjih 6 godina je slaba, prošle godine je bila 30,40 dinara po kilogramu gde nema zarade. Sad je trenutno cena između 110 i 130 dinara, a kada uporedimo sa malinama, nismo zadovoljni -rekao je Željko Ilijić.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Muči ih, kažu, i nedostatak berača koji zbog visokih temperatura ne žele da rade na otvorenom. Zato taj posao rade članovi domaćinstva i komšije.

- Beremo od 6 ujutru do 18 časova uveče. Sad kad nisu u punom rodu, uberemo oko 60kg, a kad su u punom rodu 80kg. Ova vrelina mnogo loše utiče na kupinu, jer je najbolje za nju kad je temperatura oko 27 stepeni - kaže Rade Milutinović.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

00:20

BRALA MALINE ZA 20 € U BUDILOVINI: A evo u kakvom LUKSU sad uziva Brenina snajka po svetu (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track