DVA VEKA CRKVE BRVNARE U DOBROSELICI NA ZLATIBORU: Doneli je i podigli za jednu noć
Foto: Privatna Arhiva

jubilej

DVA VEKA CRKVE BRVNARE U DOBROSELICI NA ZLATIBORU: Doneli je i podigli za jednu noć

Srbija -

U starom zlatiborskom selu Dobroselica danas je proslavljeno 200 godine seoske crkve posvećene svetom proroku Iliji. Na proslavi u porti crkve brvnare okupilo se mnogo meštana, i starih i mladih, došli su i oni koji su ovde rođeni i koji su davno napustili zavičaj, komšije iz susednih sela, bilo je i gostiju i turista. Za ovaj svečani dan crkva je dobila novi krov, pokrivena je šindrom, lučevim daščicama od starog bora čak iz Draglice. Uz paroha Jovana, prepokrivanje crkve koja je neko vreme bila pod crepom organizvao je meštanin Desko Marjanović a krov su uradili majstori iz Višegrada.

Posle svete liturgije, meštani su se podsetili da je njihova crkva ovamo preneta i podignuta za jednu noć i da od tada stoji u Dobroselici, stara i postojana, svedok vekova koji su prohujali niz planinu.

Zlatibor, crkva, Dobroselica
foto: Privatna Arhiva

Na proslavi bili su i stari Milutin Marjanović kome je 98 i deda Srećko Kovačević kome su 94 godine. Milutin Marjanović napisao je svojevremeno knjigu "Banja na Limu kod Priboja". U knjizi je i slika crkve iz Doborselice sa borovima. Deda Srećko bio je svojevremeno i crkvenjak u crkvi u Dobroselici, a juče su dedi Srećku učinili čast da ponovo zvoni dok je oko crkve išla litija.

Sve se dašavalo u hladu starih borova stolaša, verovatno najvećih na Zlatiboru. Milutin i Srećko svedočili juče da su ti borovi stariji od 300 godina i da su mnogo zapamtili, mnogo više nego iko drugi živ u Dobroselici.

kurir.rs/Z. Š.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track