Najnovije vesti

POČAST ZA VOJNIČKU KARIJERU: General Vladimir Lazarević proglašen je za počasnog građanina niške opštine Pantelej
Foto: Fonet

BIVŠI KOMANDANT PRIŠTINSKOG KORPUSA

POČAST ZA VOJNIČKU KARIJERU: General Vladimir Lazarević proglašen je za počasnog građanina niške opštine Pantelej

Srbija
20:41h

Odlukom odbornika Skupštine opštine Pantelej penzionisani general Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa u vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, proglašen je počasnim građaninom te niške gradske opštine. Na istoj sednici donete su odluke i o dedeli drugih povelja i opštinskih priznanja.

Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević, okt 2017
foto: AP/Darko Vojinović

Na poslednjoj sednici Skupština Gradske opštine Pantelej usvojila je Odluku o dodeli godišnjih javnih priznanja povodom Dana i Slave opštine. Najpoznatije ime, kome je pripalo i najveće priznanje jeste general Lazarević, inače rođen u opštini Babušnica, a nakon izlaska iz zatvora 2015. godine kada je odslužio dve trećine kazne, trajno nastanjen u Nišu, ali ne na teritoriji Gradske opštine Pantelej koja mu dodeljuje zvanje, već na Paliluli.

Kako je u obrazloženju navela predsednica GO Pantelej Nataša Stanković, njegova vojnička karijera je ono što ga je preporučilo da dobije zvanje Počasnog građanina te gradske opštine.

- Predložili smo odbornicima general pukovnika Vladimira Lazarevića za počasnog građanina naše opštine jer je to skroman, pošten i čestan čovek, koji je neizmerno odan svojoj porodici, zavičaju i otadžbini, hrabar je i požrtvovan vojskovođa koji je dosledno sledio svoja visoko profesionalna, vojnička, patriotska i ljudska uverenja, u svakom iskušenju spreman da preuzme isključivo ličnu i profesionalnu odgovornost i time odbrani čast naciji i državi - rekla je Stankovićeva.

Lazarević je kao komandant Prištinskog korpusa pred sudom u Hagu osuđen na 14 godina zatvora, kako piše u presudi, za pomaganje i podržavanje zločina protiv čovečnosti, koji su obuhvatali deportaciju i prisilno premeštanje civila - kosovskih Albanaca. Optužbe se odnose na period NATO napada na tadašnju SRJ.

Vladimir Lazarević
foto: EPA/Srdjan Suki

U zemlju se vratio 2015. godine Vladinim avionom, u pratnji tadašnjeg ministara pravde i odbrane Nikole Selakovića i Bratislava Gašića, a dočeku na niškom aerodromu prisustvovali i tadašnji ministar rada Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, prvi sveštenik niške Eparhije vladika Teodosije, načelnik Policijske uprave Srđan Grekulović, gradonačelnik Niša Zoran Perišić i načelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković.

Novi počasni stanovnik Panteleja kaže za Južne vesti da je obavešten o novom priznaju koje je dobio i da je dobio i pozivnicu za Svečanu akademiju kada će biti održana zvanična dodela.

- Moja porodica živi u Nišu 49 godina, ja sam svakako manje proveo jer sam bio kojekuda po našoj tada većoj i sadašnjoj državi. To je takoreći i moj rodni grad, Niš kao celina. Koliko sam razumeo, video sam deo teksta samo, oni prosto gledaju doprinos za vreme odbrane zemlje od NATO agresije gde sam bio komandant Prištinskog korpusa. Ja tu ne vidim neku moju ličnu zaslugu, to je zasluga svih boraca iz svih krajeva zemlje. Među njima i iz Niša i Panteleja - kaže Lazarević.

Vladimir Lazarević
foto: Vladimir Milovanović

Podsetimo, pre ovog priznanja, Grad Niš mu je odao priznanje i 2019. godine, kada je na Dan pobede nad fašizmom 9. maja, tokom zvanične gradske proslave, predvodio marš "Besmrtnog puka“.

Kako saopštavaju iz Opštine Pantelej, donete su odluke i o dodeli Povelje za solidarnost u izuzetno teškim vremenima i doprinos dobrobiti zajednice, kao i priznanje Blagodarnice Svetog Pantelejmona, opštinsko priznanje koje dodeljuje predsednica Gradske opštine Pantelej.

(Kurir.rs/Južne vesti, LJ.Filipov)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track