02:53

U Sirogojnu vreme kao da je stalo, sve izgleda kao da je 19. vek

KURIR TELEVIZIJA

OVO JE JEDINI MUZEJ NA OTVORENOM U SRBIJI: U Sirogojnu vreme kao da je stalo, sve izgleda kao da je 19. vek

Srbija -

Na 26 kilometara od centra Zlatibora nalazi se izuzetno neobično mesto u kome kao da je vrame stalo pre dva veka. Jedini muzej na otvorenom u Srbiji, smešten je u selu Sirogojno, a na pet hektara postavljene su kuće koje svedoče o životu naših predaka. Sve je autentično, staro i čuva uspomene ljudi iz ovog kraja.

U Muzeju na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu deo stalne postavke su dva domaćinstva koja odražavaju život u zlatiborskim predelima s kraja 19. i početka 20. veka.

Sirogojno
foto: Kurir TV

Tu su glavna kuća i pomoćni objekti, vajati, ambari i mlekari, sve ono što čini nematerijalnu kulturu Srbije.

"Muzej na otvorenom je institucija u kojoj se čuvaju i predstavljaju oblici narodnog graditeljstva koji se nalaze na jednom mestu", navodi direktor muzeja.

Bez obzira što su izmešteni u ruralnom svetu kakav su poznavali naši preci, posetioci imaju mogućnost da posete izložbe i galerije, u koje su pretvorene razbacane brvnare.

Krčma odiše mirisom tardicionalonih zlatiborskih jela, dok prodavnica suvenira i dalje čuva proizvode starih zanata koji još uvek imaju upotrebnu vrednost.

Sirogojno
foto: Kurir TV

"Imam ćilime koji su naši stari pripremali za miraz, tu su kape, ručno rađene, tradicionalne torbe u koje su stavljali čanak, odnosno drvenu posedu za stavljanje sira i kajmaka", kaže kustos muzeja.

Posetioci se teško odlučuju koja vrata pre da otvore i zakorače u svet koji neguje duh starih vremena, ali je fokusiran i na budućnost, pa ne iznenađuje što etno selo Sirogojno daje šansu mladima koji žele da očuvaju kulturno nasleđe, organizovanjem obuka i zanatskih radionica.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:25

Kolekcija iz Muzeja lepih sećanja posvećena Titu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track