STALNA POSTAVKA SREDNJOVEKOVNOG ORUŽJA: Od danas u Niškoj tvrđavi, projekat vredan 850.000 evra
Foto: Printscreen

pored stare barutane i nekadašnjih ateljea

STALNA POSTAVKA SREDNJOVEKOVNOG ORUŽJA: Od danas u Niškoj tvrđavi, projekat vredan 850.000 evra

Srbija -

Niška tvrđava dobila je danas na prostoru pored stare barutane i nekadašnjih ateljea, stalnu postavku srednjovekovnog oružja.

Katapult, balvan za probijanje prepreka, lukovi i strele, postavljeni su u tvrđavi zahvaljujući projektu pod nazivom "Povećanje turističke atraktivnosti Sofije" i Niša, koji je Evropska unija finansirala kroz IPA program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija.

Direktor Instituta za progres i saradnju regiona Zapadnog Balkana Bratislav Stojiljković kazao je da se projekat posle dve godine privodi kraju.

"Ukupna vrednost projekta je oko 850.000 evra, s tim što je najveći deo sredstava obezbedila EU, a deo Institut za progres i saradnju i Grad Sofija", rekao je Stojiljković.

Pored stalne postavke srednjovekovnog oružja koje je verno originalu i u funkciji, dodao je, urađne su i makete tvrđave iz njenog najranijeg perioda.

"Uradili smo i studiju skrivenih turističkih blaga koje imamo na području Nišavskog okruga, a to isto ali na svom području uradili su i naši partneri na projektu u Bugarskoj", izjavio je Stojiljković.

On je istakao da je u okviru projekta uradjena i građevinsko-tehnička dokumentacija koja će Gradu Nišu omogućiti da iz sopstvenih sredstava ili donacija rekonstruiše objekte u tvrđavi u kojima su se nalazili ateljei pre nego što su izgoreli u požaru.

Mario Filipov iz Istorijskog instituta u Sofiji rekao je da će zahvaljujući pomenutom projektu u tom gradu biti obnovljen kasnoantički mauzolej, tako da će turisti moći da vide i taj deo istorije glavnog grada Bugarske.

Projekat "Povećanje turističke atraktivnosti Sofije" u Srbiji realizuje Institut za progres i saradnju regiona Zapadnog Balkana sa sedištem u Nišu, a vodeći partner je Grad Sofija i Udruženje "Love and Light".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track