02:16

ŽIVOJIN IZ TEKIJE POKAZAO ŠTA JE HUMANOST

KURIR TELEVIZIJA

ŽIVOJIN POKAZAO ŠTA JE HUMANOST KAD JE NAJTEŽE: Godinama pomaže siromašne, crkvu, bolnicu, sad dobio ORDEN od patrijarha

Srbija -

Za humanog Živojina Bolbotinovića iz Tekije, mnogi su čuli posle katastrofalnih poplava koje su pogodile to mesto 2014. godine! Skromni dobrotvor nastavio je da čini dobra dela, da pomaže crkvi, bolnici, siromašnima...

Za svoje dobročinstvo višestruko je nagrađivan, a dobitnik je i Zlatne plakete za najplemenitiji podvig godine. Brojnim priznanjima pridodato je i najvrednije - Orden Svetog kralja Milutina koji mu je lično uručio patrijarh Porfirije.

Koliko je nesebičan najboilje govori podatak da je u trenutku kada su bujice pretile da odnesu sve pre sobom, on je u jedan od brodova svoje kompanije utovario je hranu i vodu i iz Kladova krenuo u Tekiju kako bi evakuisao više od 400 ljudi. Svoje unuke je ostavio poslednje!

"Kad sam ušao u Tekiju, kad sam video da se spojilo nebo i zemlja. Kuće se nisu videle od materijala koji je sišao sa brda, mislio sam da Tekija više neće da se vrati u život, tad sam i zaplakao! Rekao sam da nikog nećemo ostaviti u Tekiji, da će moja porodica biti poslednja evakuisana, tek kada svi budu na sigurnom", ispričao je Živojin prilikom dodele nagrade za najplemenitiji podvig 2015. godine.

Šest godina kasnije pomogao je da se sagradi Parohijski dom pri Hramu Svetog Đorđa u Kladovu, koji je nedavno osveštao patrijarh Porfirije. Da je zaslužio vredno priznanje, potvrđuje njegov sin Miloš koji je iz nabujalog Dunava spasio mladog ribolovca, te takođe postao dobitnik priznanja za podvig godine.

(Kurir.rs)

Bonus video:

08:15

VELIKI HUMANISTA POMAŽE NEMOĆNIM ŽIVOTINJAMA: Dragan pravi invalidska kolica za pse (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track