LOZNICA: Vantelesna oplodnja za četiri para, svima po 350.000 dinara
Foto: Kurir/T.Ilić

podsticaj nataliteta

LOZNICA: Vantelesna oplodnja za četiri para, svima po 350.000 dinara

Srbija -

Od 12. aprila kada je lokalna samouprava objavila javni poziv za dodelu naknade troškova za vantelesnu oplodnju (VTO) do sada je nadležna komisija zasedala dva puta i maksimalan iznos od po 350.000 dinara odobren je za četiri para.

Prema informaciji iz gradskog Odeljenja za društvene delatnosti u junu, kada su stigle prve prijave, i julu takva podrška data je za po dva para, a od prošlomesečnog zasedanja do danas stigla su još dva takva zahteva.

Ove godine za VTO je gradska uprava u gradskoj kasi planirala šest miliona dinara, milion više nego 2020, što je dovoljno da maksimalna iznos dobije sedamnaest parova. Lani je maksimalnih 350.000 dinara dobilo četrnaest parova, ali pošto kompletna procedura nije svima bila potrebna neki su vratili deo novca. Sasvim je moguće da se to i sada ponovi u nekim slučajevima pa da više od sedamnaest parova dobije šansu da se ostvare kao roditelji. Na naknadu troškova VTO imaju pravo parovi sa prebivalištem u Loznici, oni koji ne ispunjavaju uslove za VTO preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, žene koje nisu navršile 45 godina u momentu podnošenja zahteva, nisu rađale, imaju problem sa primarnim sterilitetom, ali i sekundarnim, kada posle rođenja prvog deteta nema prirodnim putem druge trudnoće.

Grad Loznica godinama na više načina kroz razne podsticajne mere nastoji da podigne natalitet, a od prošle godine, kada je raspisan prvi javni poziv i kroz naknadu troškova VTO iz budžeta grada.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja