OTKUD SMOKVA U CENTRU KRALJEVA: Iz godine u godinu daje više plodova, beru je svi, a baka Mara od nje pravi slatko i džem
Foto: Kurir/J.S.

sladi se i njen komšiluk

OTKUD SMOKVA U CENTRU KRALJEVA: Iz godine u godinu daje više plodova, beru je svi, a baka Mara od nje pravi slatko i džem

Srbija -

Na svega stotinak metara od centralnog gradskog trga u Kraljevu, idući prema Ibarskom keju, godinama raste jedno stablo smokve i iz godine u godinu daje sve više plodova.

Smokvu je zasadila Kraljevčanka Marija Filipović (71), poznatija kao Mara, koja u izjavi za Kurir kaže da se njenim plodovima, kada za to dođe vreme, sladi kako ona, tako i ceo njen komšiluk.

Kraljevo, smokva, smokve
foto: Kurir/J.S.

- Kada je ugledaju građani koji ovuda prolaze, najpre se začude, otkud smokva u centru Kraljeva!?. A ja sam seme ove smokve, zajedno sa semenom lovora, koji sam posadila pred kućom, donela iz Crne Gore i dokazala da i smokva i lovor mogu da rastu u centru grada. Smokva se lepo primila i svake godine je sve veća i ima sve više plodova. Doduše, ove godine su plodovi nešto manji, ali to je zbog suše, priča Marija za Kurir.

Naša sagovornica kaže i da je redovno zaliva, ali da plodovi ove sezone ne mogu da dostignu onu veličinu kao kada ima kiše. Marija je i redovno orezuje, kako se ne bi previše proširila na put kojim automobili ulaze u ovaj kvart nabliži centru grada, svojim automobilima.

- Ova smokva daje veličanstvene plodove koji su, verujte mi na reč, slađi od meda. Građani, prolaznici, pa i ja sama berem je kada sazri, jer volim da se osladim njome. A o tome koliko ona rađa, dovoljno je reći da plodova ima dovoljno za ceo komšiluk, a ja od nje redovno pravim 7 do 8 tegli slatka i džema, navodi Marija Filipović.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja