PROŠLE GODINE 25, OVE GODINE SKORO 10 PUTA VIŠE: Kupinari konačno dočekali cenu! Ove godine za kilogram u otkupu i po 220 dinara
Foto: Kurir/T.Ilić

potražnja velika, cena odlična

PROŠLE GODINE 25, OVE GODINE SKORO 10 PUTA VIŠE: Kupinari konačno dočekali cenu! Ove godine za kilogram u otkupu i po 220 dinara

Srbija -

LOZNICA - Vlasnici zasada kupina koji su godinama za rod dobijali u proseku maksimalnih 50 dinara, a kretala se i od 25 do 30, za kilogram sada su dočekali četiri puta veću otkupnu cenu i vredno rade da skinu ovogodišnji rod.

Za razliku od prošle godine kada je ona bila 50 dinara, a posle pada kvaliteta roda ‘’spala ’’ na 30 zbog čega su mnogi i prekidali berbu, ove je sasvim drugačija priča.

maline, Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Prema rečima Zlatice Krsmanović, diplomiranog inženjera voćarstva iz lozničkog ‘’Poljosaveta’’ koji pokriva i malozvorničku, krupanjsku i ljubovijsku opštinu, cena se ovoga puta kreće do 200, 210 pa kod nekih otkupljivača i 220 dinara za kilogram kupine, potražnja je velika, cena odlična, jedino što velika vrućina kvari kvalitet i prinose.

- Koliko je dobro rodila kupina naše procene su u početku bile da će prinosi biti prosečno 25 tona po hektaru, međutim biće manji, nekih petnaestak tona, sve zavisi kako će se narednih dana kretati spoljne temperature, a prognoze meteorologa su da će biti još vrelih dana.

Visoke temperature u zasadima gde nema mreža za zasenu i gde izostaju odgovarajuće agrotehničke mere oštećuju plodove, bude ožegotina od sunca, a negde oštete i čitave biljke ukoliko je na adekvatnom zemljištu podignut zasad. Tako da će prinos biti smanjen u odnosu na prošlu godinu iako je potencijal bio izuzetan. Inače, na području Loznice i tri susedne opštine pod kupinom je oko 850 hektara. Površina je poslednjih godina varirala jer su zbog niske cene neki i krčili zasade – kaže ona.

maline, Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Za razliku od vremena branja maline kada se poklopilo da treba berača i za višnju, borovnicu, nešto kasnije pristiglu trešnju, sada ih ima, dnevnica im nije manja od tri hiljade dinara, a ide i do tri i po.

Očekuje se da berba kupine traje do kraja meseca, pa i početka septembra, osim ukoliko je veoma toplo vreme ne prekine. Uglavnom, kupinari su konačno dočekali svojih pet minuta zbog situacije na svetskom tržištu, a to što su prinosi slabiji od očekivanih potvrđuju izreku da ‘’dva dobra ne mogu zajedno’’.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja