svi se nadaju da će voda poteći sa zahvata Ševelj

ŽEDNI I LJUDI I STOKA U ZAPADNOJ SRBIJI: Ovakva suša se ne pamti u poslednjih 15 godina (FOTO) (VIDEO)

Srbija -

Usled katastrofalne suše i nestašice vode teška situacija je širom Zapadne Srbije. U pet lokalnih samouprava koje se vodom snabdevaju sa sistema Rzav uvedena je vanredna situacija. Najkritičnije je u visinskim planinskim selima gde je dragocena svaka kap.

"Ujutru se samo umijemo i odemo u njivu. Razmišljamo i presabiramo se kad da operemo ruke jer pitanje je da li će ostati vode za ostale potrebe. U našoj kući živi 13 članova, kad nema vode nastaje pravi kolaps. Ne možete normalno da operete sudove, da ručate. Veliki je problem i u domaćinstvu, žedna nam je stoka, zemlja. A kiše nema ni za lek", izjavio je Milenko Čakarević iz sela Mirosaljci za RINU.

Ševelj, Arilje
foto: RINA

Trenutno se sa vodozahvata Ševelj u Arilju do potrošača distribuira oko 420 litara vode u sekundi, što je nekoliko puta manje nego inače.

Gradu Čačku, odnosno gradskom Vodovodu ide 214 sekundnih litara, Komunalnom preduzeću u Arilju ide 30 sekundnih litara, Požegi ide 61 litar, Lučanima 44 litra i komunalnom ptreduzeću u Gornjem Milanovcu 51 litar.

Upućena je molba nadležnima da se kvota za biološki minimum dodatno smanji, kako bi se obezbedilo još 100 litara za vodosnabdevanje.

"Biološki minimum je definisan vodnom dozvolom koju je regionalni sistem dobio od Republičke direkcije za vode, Minisatrsva vodoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. I ranije smo se obraćali, nekada smo dobijali dozvolu da se taj minimum smanji, odluka je do njih. Ti organi su voljni da nam pomognu, znaju za ovaj naš slučaj, u kontaktu smo sa vodnom inspekcijom. Svakodnevno vršimo kontrolu kvaliteta vode u izvornom toku. Biološki minimum može da se smanji, samo ako to ne šteti biljnom i životinjskom svetu”, objasnio je Barać.

Ševelj, Arilje
foto: RINA

Ovakve suše ne pamte se od 2007. godine, a ono što je specifično za ovu, jeste da su restrikcije uvedene dosta pre, ranijih godina to je bilo krajem avgusta, ove godine je to početkom osmog meseca, jer su proticaji vode veoma mali.

"Dodatni problem je što voda isparava u toku dana, dok noću dosta meštana u slivu koji je prilično dugačak, a radi se o reci Veliki Rzav mnogo je pumpi, voda se iz reke izvlači, zaliva se, navodnjavaju se malinjaci, kupinjaci. Apelujemo na te ljude da moramo biti umereni, jer nama proticaj na profilu pada za 100 sekundnih litara, jednu noć smo imali 140 sekundnih litara manje da bi se to posle u jutarnjim časovima ponovo vratilo", kaže Barać.

On ističe da poučeni iskustvom od prethodnih godina ovakva situacija bi mogla da potraje sve do oktobra.

"Na poboljšljnje ove situacije najviše utičiu vremenski uslovi i ako dođe do nekih ozbiljnijih padavina, moramo biti spremni, jer ovo stanje može potrajati oko dva meseca”, zaključio je Barać.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track