DA LI STE ZNALI DA POSTOJE PIRAMIDE U BAČKOJ: Nalaze se u malom selu, a evo čemu danas služe!
Foto: Kurir Televizija

KURIR TELEVIZIJA

DA LI STE ZNALI DA POSTOJE PIRAMIDE U BAČKOJ: Nalaze se u malom selu, a evo čemu danas služe!

Srbija -

Neobična građevina koja se svojom pojavom izdvaja od okoline, zbog uskog podnožja jasno je da nema funkciju pri tlu, već da je bitna njena visina. Na prvi pogled podseća na piramidu, a reč je zapravo o trigonometrijskoj tački prvog reda, koje su podizane u vreme Austrijske, a potom i Austrougarske monarhije. Raspoređene na svakih 15 do 20 kilometara, služile su za orijentaciju i premeravanje terena.

Piramida, Orom
foto: Kurir Televizija

- Jedno vreme tamo je bio betonski stub visine od jednog metra i kasnije je sredinom XX veka podignuta ova kula - rekla je Marija Poša, ekonomista u penziji.

Piramida je podignuta na najvišoj kvoti u Oromu na 113 metara nadmorske visine. Prvobitno je napravljena od drveta, a potom joj pedesetih godina prošlog veka jugoslovenska vojska menja "ruho" u zidano, i od tada praktično niko ne brine o ovom zdanju, koje danas prkosi zubu vremena u ulozi objekta materijalne kulturne baštine.

Piramida, Orom
foto: Kurir Televizija

Jožef Pošo iz Oroma seća se da je bio maturant kada je počela njena izgradnja.

- Meni je bilo interesantno, ali mojim poznanicima nije. Ovaj stub se zapravio naziva trigonometrijska tačka i koristi se samo u kartografiji, geodeti, koriste je za snimanje terena - rekao je Pošo.

Piramida, Orom
foto: Kurir Televizija

Od nekada gusto raspoređenih vidikovaca, u narodu zvanih "vojvođanskim piramidama", ova u ataru Oroma je jedina preostala na ovim prostorima. Priča se da je ona bila odrednica razgraničenja kada je nakon Prvog svetskog rata rađeno teritorijalno razdvajanje sa Austrougarskom, te joj se pripisuje i epitet osnovne geodetske tačke.

Bonus video:

02:37

KAKVA JE TURISTIČKA SEZONA NA PALIĆU? Koliko je korona uticala na jedno omiljenih odmarališta u Srbiji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track