SVEČANO U CENTRU KIKINDE: Spomen bistu kralju Petru I Karađorđeviću otkrio njegov praunuk i priznao da je dirnut ovim gestom FOTO
Foto: Kurir/S.U.

SVEČANO U CENTRU KIKINDE: Spomen bistu kralju Petru I Karađorđeviću otkrio njegov praunuk i priznao da je dirnut ovim gestom FOTO

Srbija -

Spomen bistu kralju Petru I Karađorđeviću danas je, u delu budućeg spomen parka, otkrio nj.k.v. Aleksandar Karađorđević, praunuk čuvenog kralja oslobodioca. Bronzanu bistu izradila je vajarka Drinka Radovanović, dok je Udruženje "Krila anđela" iz Novih Kozaraca kod Kikinde, prikupilo milion dinara za njenu izradu.

Dirnut gostoprimljivošću domaćina, ali i činjenicom da je bista otrkivena povodom obeležavanja stogodišnjice smrti kralja Petra I Karađorđevića, nj.k.v. Aleksandar Karađorđević nije krio da je dirnut ovim gestom:

- Velika mi je čast što sam danas ovde sa vama, na otkrivanju spomenika mom pradedi kralju Petru I Karađorđeviću, a povodom 100 godina od njegove smrti. Drago mi je što ovaj emotivan trenutak za mene i moju porodicu mogu da podelim sa ljudima koji gaje iskreno poštovanje prema njemu. Period njegove vladavine značajan je deo naše bogate istorije- rekao je praunuk kralja oslobodioca i nastavio:

Kikinda, spomen bista, kralj Petar I Karađorđević
foto: Kurir/S.U.

- Moj pradeda je uvek bio uz svoj narod i svoju zemlju. Odan, skroman i uvek nasmejan. Dobio je nadimak “čika Pera.” Vizija zemlje kojoj je bio predan čitavog života je Srbija kakvoj i danas težimo, da bude slobodna i demokratska zemlja u kojoj su najviše vrednosti čast, ljubav, hrabrost i humanost- poručio je okupljenim Kikinđanima nj.k.v. Aleksandar Karađorđević. Domaćini su poručili da je na ovaj način u Kikindi ispravljena nepravda prema kralju oslobodiocu, koji je mnogo učinio za srpski narod. Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde, konstatovao je da je na ovaj način ispravljena nepravda prema jednoj od najvećih istorijskih ličnosti, kralju Srbije i oslobodiocu:

Kikinda, spomen bista, kralj Petar I Karađorđević
foto: Kurir/S.U.

- On je bio možda i najdraži kralj, narodni kralj. Narod ga je voleo, a kralj Petar I bio je poštovan u svetu. Njegova blaga priroda, demokratičnost i otvorenost, Srbiji su doneli prosperitet i razvoj- kazao je Lukač.

Odornici jednoglasno podržali incijativu

Inicijativa da Kikinda dobije bistu kralju Petru I Karađorđeviću potekla je od Gradskog odbora Udruženja Kraljevina Srbija, a zimus je jednoglasno podržana na sednici lokalnog parlamenta:

Kikinda, spomen bista, kralj Petar I Karađorđević
foto: Kurir/S.U.

- Otkrivanje spomenika ostaće na ponos svima onima koji su dali doprinos da Kikinda dobije bistu, da nas podseća na slavnu dinastiju Karađorđevića, pečat vremena u kome je postojala prošla i sadašnja generacija - rekao je Milan Reljić, predsednik GO Udruženja Kraljevina Srbija.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track