STO GODINA OD SMRTI KRALJA PETRA I KARAĐORĐEVIĆA: Održana svečana državna ceremonija na Oplencu, prisustvovala i Kisić Tepavčević
Foto: RINA

hram svetog đorđa

STO GODINA OD SMRTI KRALJA PETRA I KARAĐORĐEVIĆA: Održana svečana državna ceremonija na Oplencu, prisustvovala i Kisić Tepavčević

Srbija -

U hramu Svetog Đorđa na Oplencu svečanom državnom ceremonijom obeleženo je sto godina od smrti kralja Petra I Karađorđevića.

Velikom broju prisutnih građana obratili su se prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i izaslanica predsednika Republike Aleksandra Vučića, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Kralj Petar I
foto: RINA

- Veliki ljudi svojim delima ispisuju zlatne stranice istorije svoga naroda. Zato smo se danas okupili ovde na Oplencu, u Crkvi svetog Đorđa, u zadužbini koju je pokolenjima ostavio, da i posle jednog veka od njegove smrti odamo poštu velikanu naše istorije- kralju Petru Prvom Karađorđeviću - izjavila je Darija Kisić Tepavčević.

Kralj Petar I
foto: RINA

Nakon liturgije usledilo je polaganje venaca na sarkofag kralja Oslobodioca. Vence su, pored izaslanice predsednika Srbije, ministarke Darije Kisić Tepavčević, položili i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, porodica Karađorđević, predstavnici Srba iz regiona, predstavnici opštine Topola i Zadužbine kralja Petra.

Kralj Petar I
foto: RINA

Liturgiji, parastosu i državnoj ceremoniji obeležavanja 100 godina od smrti kralja Petra I Karađorđevića pored građana prisustvovali su brojni predstavnici državnih organa, predstavnici Republike Srpske, članovi porodice Karađorđević, predstavnici diplomatskog kora i predstavnici boračkih i drugih udruženja građana.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track