Izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti u Vojvodini slobodno, ali bez lažnog dijaloga o nepostojećim terminima i odrednicama
Foto: Pokrajinska vlada

Izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti u Vojvodini slobodno, ali bez lažnog dijaloga o nepostojećim terminima i odrednicama

Srbija -

Pokrajinska vlada Vojvodine smatra nedopustivim nametanje, putem izmišljenog društvenog dijaloga, neistinitih odrednica o nacionalnom izjašnjavanju koje očigledno zagovaraju ministarka Gordana Čomić i predstavnici minornih političkih stranaka u Vojvodini.

Neprijatno je iznenađenje za Pokrajinsku vladu, a verujemo i za poslanike brojnih stranaka u pokrajinskom parlamentu koji bi imali šta da kažu po pitanju nacionalnog izjašnjavanja na teritoriji AP Vojvodine na predstojećem popisu u Republici Srbiji, kao i način na koji je ovo pitanje nepotrebno i potpuno neutemeljeno uvedeno u dnevnu politiku. Svakome je garantovano slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, a regionalna pripadnost ne može, po poznatom komunističkom obrascu, biti zamenjena nacionalnom pripadnošću.

Pokrajinska vlada smatra da se ministarka Gordana Čomić i drugi učesnici, u takozvanom društvenom dijalogu, prvo moraju upoznati sa istorijskim činjenicama, viševekovnim procesom izgradnje nacionalnog identiteta i posebno činjenicom da politički predstavnici Srba koji žive u Vojvodini dijalog o takvim nepobitnim činjenicama smatraju nepotrebnim, štetnim i uvredljivim. Očekujemo i reakciju Vlade Republike Srbije o toku i načinu sprovođenja ovakvih, u najmanju ruku, neutemeljnih namera i stavova.

Pokrajinska vlada je u potpunosti posvećena istinskom jačanju srpskih nacionalnih institucija u Vojvodini, kao i jačanju institucija nacionalnih manjina i, s tim u vezi, podstiče dijalog na potrebne i poželjne teme u jačanju međunacionalnog poverenja i zajedništva.

Pitanja razgradnje srpskog nacionalnog identiteta neprimereno i neodgovorno se otvaraju kao nerešena pitanja i kao zamena za srpski nacionalni identitet, jer je savršeno jasno da se odrednica Vojvođanin, odnosno Vojvođanka neće, prilikom izjašnjavanja, vezivati za Mađare, Slovake, Hrvate i druge.

Zašto u takvim pokušajima učestvuje član Vlade Srbije kada se takvo izjašnjavanje, kao slobodno, može naznačiti u posebnoj rubrici?

O kakvom društvenom dijalogu je reč kada se teme otvaraju među istomišljenicima, a debata ne vodi u parlamentima, nego na zatvorenim partijskim sastancima sa kojih dobijamo cinična saopštenja.

Pokrajinska vlada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track