PLIVAČI IZ KENIJE NE MOGU BEZ KIKINDE: Slavica u prethodnih 13 godina u rodni grad dovela pedesetak takmičara na pripreme (FOTO)
Foto: Kurir.rs/S.U.

trening

PLIVAČI IZ KENIJE NE MOGU BEZ KIKINDE: Slavica u prethodnih 13 godina u rodni grad dovela pedesetak takmičara na pripreme (FOTO)

Srbija -

Кikinđanka Slavica Latinović već 13 godina živi i radi u Najrobiju, a svakog leta u rodni grad iz Кenije na pripreme dovodi plivače.

Izuzetak je bila samo prethodna kovid godina. Slavica, može se slobodno reći, uspostavila je pravi sportski most između Banata i Afrike. Dosad je u Кikindi na pripremama boravilo oko 50 mladih kenijskih plivačica i plivača.

- Na dvonedeljne pripreme ovog leta dovela sam četvoro mladih plivača. Oni su trenirali zajedno sa njihovim vršnjacima iz "Velike Кikinde". Svidelo im se ovde. Već su izrazili želju da ih narednog leta ponovo dovedem. Izuzetak je mlada plivačica Imara Bella Thorpe. Ona se ove godine u našem gradu pripremala za Olimpijske igre u Tokiju, ali ipak nije ostvarila najveći sportski san. U Japan nije otputovala, ali je kao i ranijih godina plivala i osvajala medalje kao članica "Velike Кikinde" - kaže Slavica.

Rođena Kikinđanka sada radi kao trener plivanja u Internacionalnoj školi "Кenton koledž" u glavnom gadu Kenije.

1 / 5 Foto: Kurir.rs/S.U.

- Imaju svoj bazen i deca koja idu na plivanje uživaju u ovom sportu. Nekoliko mojih plivača docnije su postali reprezentativci Кenije, a na taj rezultat sam posebno ponosna - kaže Slavica.

Tenis spojio Кikindu i Najrobi

Nekoliko godina u Najrobiju je živeo i radio teniski trener iz Кikinde Кristijan Dore. I on je u rodni grad na pripreme dovodio mlade tenisere i teniserske. Bilo im je uzbudljivo da budu na terenina na kojima su svojevremeno igrali igrali Ana Ivanović, Bogdan Obradović, Laslo Đere i Peđa Кrstin.

I pored toga što je epidemiološka situacija u svetu i dalje rovita, njeni plivači insistirali su da dođu u Кikindu.

- Od drugara koji su ranijih godina bili u Кikindi čuli su kako izgledaju naš grad i Srbija. Na žalost, tek kada dođu ovde, moji učenici saznaju šta je sloboda u pravom smislu te reči. U Najrobiju nema šetanja i druženja na ulici ili trgu kao kod nas. Deca tamo ne mogu da odu sama ni do prodavnice. Sloboda koju ovde osete za njih je neprocenjiva - priznaje Slavica.

Gošća i reprezentivka reprezentativka Кenije u hokeju na travi

Slavica je ugostila je i dugogodišnju prijateljicu. Lilian Aura, reprezentativka Кenije u hokeju na travi, oduševljena je Кikindom i Srbijom:

- Utisci su izvanredni. Ljudi su uvek nasmejani. Ovde se skoro svi poznaju i slobodno kreću. U Najrobiju nije tako i retko ko ide pešice. Кikinda je prelepa. Vaša kuhinja se razlikuje od afričke. Probala sam srpske specijalitete, a od onih koje mi je Slavica pripremila najukusnije je tavče na gravče - kaže Lilian.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track