RASTE BROJ KOVID PACIJENATA U VRANJU: Doktorka Andonov upozorava da je rizik od smrtnog ishoda 23 puta veći kod nevakcinisanih
Foto: Kurir/T.S.

korona presek

RASTE BROJ KOVID PACIJENATA U VRANJU: Doktorka Andonov upozorava da je rizik od smrtnog ishoda 23 puta veći kod nevakcinisanih

Srbija -

Načelnica Grudnog odeljenja Zdravstvenog centra Vranje Jelena Andonov naglašava da brojevi upozoravaju da smo u četvrtom talasu epidemije korona virusa i da se povećavaju broj pregleda u kovid ambulanti i broj pacijenata stacioniranih na bolničkom lečenju.

- Na udaru su prvenstveno nevakcinisani građani i potrebno je ubrzanje vakcinacije. Virus nije "pametniji" već traži ljude koji nisu vakcinisani tako da će četvrti talas sasvim zasigurno biti pandemija nevakcinisanih! Što nas je manje vakcinisanih to će više biti novih varijanti virusa! Moram da naglasim da ni sve vakcinisane osobe nisu u potpunosti imune na novi delta soj, ali za razliku od nevakcinisanog stanovništva nemaju teške komplikacije u slučaju eventualnog zaražavanja - naglašava načelnica Grudnog odeljenja.

Dr Andonov napominje da je rizik od infekcije osam puta veći kod nevakcinisanih nego kod vakcinisanih osoba dok je rizik od hospitalizacije ili smrtnog ishoda 23 puta veći.

- Trenutno je na bolničkom lečenju više od 90 posto nevakcinisanih osoba. Lečenje se kao i do sada obavlja posebnim protokolima za lečenje kovida. Sve potrebne lekove imamo, ali se javlja problem što se veći broj pacijenata javlja lekarima sa već poodmaklom bolešću. Naši pacijenti se i dalje vode parolom "neće baš mene", ne vakcinišu se, leče se sami u kući, jer su u početku bolesti tegobe lakše, a onda kad budu primljeni u bolnicu već su sa značajnom upalom pluća i na kiseoniku - navodi Andonov.

Poslednjih nedelja smo prema njenim rečima svedoci da su se građani sve manje vakcinisali i potpuno opustili bez ikakvog poštovanja epidemioloških mera.

- Zato apelujem na građane da zaštite sebe, svoje porodice i prijatelje i da se vakcinišu. Dostupne su nam sve vakcine i bilo koja od njih je bolja nego nijedna, a sve u cilju da se što pre vratimo normalnom načinu života - zaključuje Jelena Andonov.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja